Marcel Ciolacu, într-o declarație vineri seară, a subliniat că a cerut în ședința de Guvern achiziționarea unor brățări destinate persoanelor aflate sub investigație, cu scopul de a preveni plecările din țară. Referindu-se la cazul Cherecheș, premierul a explicat că capturarea acestuia în Germania a presupus cheltuieli considerabile.

„Am intervenit în ședința de Guvern pentru a cere vicepremierului, ministrului de Interne și doamnei ministru al Justiției să inițieze discuții cu alte state, inclusiv Italia și alte țări europene, pentru achiziționarea acestor brățări. Ele ar trebui utilizate în cazuri de control judiciar, în așteptarea deciziilor instanțelor. Nu doar pentru fapte de corupție, ci și pentru alte infracțiuni. Este un instrument folosit atât în SUA, cât și în Europa. Nu ar trebui să stăm să explicăm cum a reușit cineva să fugă. Soluția este simplă. Am sugerat să identificăm procedurile cele mai eficiente și să achiziționăm, nu trebuie să ne procurăm un milion de astfel de brățări ca în cazul vaccinurilor. Cred că ar trebui să avem un număr de câteva sute”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV, conform News.ro.

Premierul a menționat și costurile semnificative implicate în prinderea lui Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare.

„Trebuie să prevenim pentru că cheltuielile pentru prinderea lui Cherecheș au fost substanțiale. Mai mult, s-a implicat un efort considerabil la nivel european și ne-am adresat partenerilor noștri pentru sprijin, nu se întâmplă ca cineva să fie capturat întâmplător. Înțelegem circumstanțele. Dar nu pot să uităm că a reușit să treacă cu un buletin cu zece ani mai tânăr, iar scuza a fost că era obosit. Este o neglijență. Am acumulat o anumită experiență de viață și e greu să cred astfel de motive. Știu că sunt întâmplări și coincidențe. Nimic nu este întâmplător”, a adăugat Ciolacu.

El a subliniat că a fost în contact permanent cu ministrul de Interne până în momentul capturării lui Cherecheș.

„Am comunicat cu domnul Ministru de Interne, chiar și în weekend, când a fost în serviciu, intervenise și situația cu vremea și cu comandamentele de iarnă. Am discutat de mai multe ori pe telefon pentru a coordona întreaga acțiune de prindere. Trebuie să prevenim, de ce să nu achiziționăm pentru astfel de situații. Am cerut elaborarea unui memorandum în guvern în maximum 2 săptămâni”, a explicat Ciolacu.

Întrebat despre posibilitatea retragerii din funcția de premier în cazul în care ar fi urmărit penal, Ciolacu a răspuns că este o chestiune normală.

„Este normal. Dacă mi se cere ridicarea imunității… toți avem reclamații. Ce să fac, să fac rău țării, să fac rău colegilor mei? Am spus aceste lucruri în mod deschis pentru că știu că nu am săvârșit nimic care să ridice suspiciuni penale. Atunci când ești trimis în judecată, nu mai ai ce căuta în spațiul public. S-a încheiat. Există prezumția de nevinovăție, îmi văd de viața mea. Nu vreau să devin o povară pentru România sau pentru colegii mei”, a adăugat Marcel Ciolacu.