Clujul de ‘5 stele’: Batem lejer Vasluiul la capitolul mame cu vârsta între 11 și 14 ani

Datele recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS) dezvăluie o creștere alarmantă a numărului de fete cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani care devin mame în România. În 2021, peste 2500 de astfel de cazuri au fost înregistrate, cifră ce depășește de peste trei ori numărul din anul precedent.

Aceste statistici pun în evidență amploarea unei probleme serioase, întrucât aproape jumătate dintre nașterile la fete cu vârste sub 15 ani din Uniunea Europeană au loc în România. Mai mult, se constată că 75% dintre aceste adolescente însărcinate și mame renunță la școală în timpul gimnaziului, ca urmare a ipocriziei societății și a buly-ingului social. Acest articol evidențiază impactul social și educațional semnificativ al acestei probleme îngrijorătoare.

România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40). Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România. Statistica arată că 1 din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

Conform unor infografice realizate de hotnews.ro, în care sunt compilate date de la Recensământul din 2022, numărul mamelor de sub 20 de ani este:

La situația pe județe, cei mai mulți ”copii de copii” vin pe lume în București, topul fiind continuat de Suceava, Iași și Ilfov. Datele pot fi însă înșelătoare, întrucât în aceste județe și numărul populației este foarte ridicat.

Clujul ocupă locul 9 în acest Top al ipocriziei ”familiei tradiționale”.

Dar dacă s-a împărțit numărul mamelor cu vârsta de 11-14 ani la totalul populației feminine de 11-14 ani din județele României, clasamentul s-a schimbat radical. Cele mai multe fetițe-mămici (ca pondere în populația feminină din aceeași grupă de vârstă) sunt din Sibiu. Olt, Mehedinți, Covasna și Ilfov sunt următoarele pe listă.

Clujul trece pe poziția 16.

 

Lasă un răspuns