Cazul lui Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și, totodată, profesor și coordonator de doctorate la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), a fost adus în atenția Comisiei de Etică a universității clujene, după ce a fost acuzat de autoplagiat într-o anchetă publicată de ziarul Libertatea. Președintele acestei comisii, Dacian Dragoș, a confirmat vineri pentru Edupedu.ro că vor analiza acest caz, dar nu a oferit detalii suplimentare în acest stadiu.

În ceea ce privește modul în care va proceda Comisia de Etică în acest caz, Dacian Dragoș a precizat în mod concis: „Ne vom autosesiza și vom analiza.” Deocamdată, nu a furnizat informații suplimentare cu privire la pașii viitori în investigație.

Adrian Ivan, persoana care a coordonat teza de doctorat a fostului ministru Lucian Bode, implicat într-un scandal de plagiat, se confruntă acum cu acuzații de autoplagiat masiv, conform unei anchete publicate de Libertatea. Ivan își respinge acuzațiile și susține că materialele sunt „scrise de mine.”

Adrian Ivan a deținut funcția de profesor universitar la Facultatea de Istorie a UBB începând din 2008, iar din 2009 a fost conducător de doctorat în domeniul relațiilor internaționale și studiilor europene la UBB. În urma scandalului de plagiat în care a fost implicat Lucian Bode, instituția de învățământ superior a decis, la începutul acestui an, să îi interzică accesul la doctorat pentru o perioadă de doi ani.

Ancheta realizată de Libertatea a evidențiat că cărțile semnate de Adrian Ivan ca autor unic conțin pasaje comune, care au fost autoplagiate și reciclate în mod sistematic, însumând 832 de pagini copiate.