Mai multe balastiere din zona de competență a Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au fost amendate.

coral

Inspectorii ABAST realizează în această perioadă controale de gospodărire a apelor la balastierele din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, nouă avertismente și opt amenzi, de 475.000 de lei, conform prevederilor legii apelor.

Inspectorii ABAST au solicitat autorităților competente întocmirea de dosare penale pentru două societăți comerciale, care au fost depistate realizând activităţi de exploatare ilegală a agregatelor minerale.

Deficiențele constatate în activitatea agenților economici sancționați vizează exploatarea agregatelor minerale în afara perimetrului autorizat, nerespectarea prevederilor actelor de reglementare din domeniul apelor sau efectuarea lucrărilor fără a deține acte de reglementare.

Ervin Molnar, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) a solicitat intensificarea controalelor la nivel național. “Deși există peste 800 de avize emise pentru exploatări în terasă, doar 10% au obținut autorizații de gospodărire a apelor și implicit permis de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Inspecția Apelor din cadrul ANAR, Garda Națională de Mediu și ANRM vor veni cu un set de măsuri menite a stopa exploatările ilegale. Se vor intensifica controalele astfel încât, cei care exploatează agregatele minerale să fie verificați cu mare atenție și în mod constant, iar dacă va fi cazul vor fi sancționați”.