Mesele de sărbători ar putea fi mai sărace și mai scumpe. Agricultorii anunță prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Concluzia: profitul e zero, iar datoriile enorme. Victime, sunt inevitabil, consumatorii.
Fermierii au tras linie după un an extrem de secetos. Cei care au reuşit să scoată bani de pe urma recoltelor, i-au cheltuit pe însămânţările de toamnă. Mulţi au ieşit însă în pierdere şi au fost nevoiţi să se împrumute pentru a continua producţia.
Teofil Dascălu, fermier din județul Vrancea: În cazul nostru, Vrancea, Galați, Buzău, toată Moldova, dar în special aceste 3 județe au fost afectate de secetă,vorbim de producție 0 tone la hectar la culturile de porumb, iar la floarea-soarelui sub o tonă. Situația critică a fermierilor trage în sus prețurile alimentelor, deja mai scumpe, potrivit statisticilor, cu 20%.
Florin Constantin, expert agricol: Creșterile de prețuri la alimente în România nu s-au oprit, urmează încă un trimestru, cel puțin, de creșteri de prețuri. În cursul anului 2022 au fost creșteri de 20% peste nivelul inflației, e colosal, pentru că actorii economici au vrut să marcheze și un nivel de profit, și ne așteptăm la încă 10%-15% minim. Românii însă nu mai fac de mult față avalanșei de scumpiri.
Femeie: Uleiul, zahărul, făina, fructele, legumele, tot… carnea. La tot am simțit. Foarte greu, greu facem față. Iar scumpirile nu se opresc. Producătorii de carne spun că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă. În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, însă ar putea să coste chiar și 60 de lei.
Ionel Arion, fermier, președintele Asociației ProAgro: Piața cere și prețul crește. Faptul că nu avem o strategie la nivelul ANSVSA, Guvern sau CSAT pe pesta porcină, va face ca în România, deși e un mare crescător de porcine, să nu mai vorbim de această industrie în 1-2 ani.
Daniel Buda, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European: Dacă tu vii și impui fermierilor să facă investiții considerabile, în condițiile în care nu vii cu forme de sprijin foarte consistente și aplicate pentru fermier, evident alternativa pentru el nu va fi de a face investiții din fonduri proprii, pentru că nu le are, ci își va închide ferma și se va accentua penuria alimentară. Ministrul Agriculturii anunța la începutul lunii că va acorda pentru fiecare hectar calamitat de secetă 1.500 lei, însă pentru anul agricol trecut.
Pentru a acoperi pagubele provocate în acest an, nicio măsură nu a fost încă discutată.