Conform unui proiect de lege proaspăt adoptat de Guvern și care tocmai a primit un raport de adoptare la Camera Deputaților, apar noi oportunități financiare pentru românii care sunt nevoiți să aibă grijă de unele rude aflate în imposibilitate de a se îngriji singure.

Aceste persoane se numesc, din punct de vedere legal, îngrijitori informali, adică nu au o calificare în acest domeniu, nu sunt profesioniști, ci sunt simpli oameni ce au grijă de o persoană apropiată sau nu neapărat de vreo rudă, dar important este că acea persoană nu se poate descurca singură și care are nevoie de asistență pentru a putea supraviețui.

Conform proiectului ce a intrat în procesul de legiferare, se pare că acești îngrijitori „vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu”, explică avocatnet.ro.

Datorită noilor prevederi, atât îngrijitorul, cât și persoana ce beneficiază de sprijinul acestuia, vor putea să se bucure de un cadru legislativ mai prietenos, care vine în întâmpinarea nevoilor de timp liber necesar, dar și a cerințelor de ordin material.

Ce spune noua lege, concret, care vor fi avantajele pentru românii care îngrijesc persoane bolnave

„În prezent, Legea 17/2000 prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prevederea de mai sus va fi înlocuită și va permite îngrijitorilor informali (care, după cum am menționat mai sus, nu trebuie să fie neapărat rude cu persoana vârstnică), care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență socio-medicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă.

Iar, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru a salarizării”, conform sursei citate.