Începând de la 1 iulie 2019, la Cluj-Napoca se va implementa colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: deșeuri reziduale, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Ca să evite situațiile neplăcute, municipalitatea încearcă să găsească cea mai bună soluție de a gestiona acest nou sistem. 

Consilierii locali au adoptat, în ședința din 18 iunie 2019, proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 191 din 2009 (buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca). Edilul Emil Boc a explicat cum se va face accesul la punctele gospodărești dotate cu 4 pubele pentru colectarea selectivă. 

Am deschis un proiect pilot pe direcția aceasta. Avem peste 50 de puncte gospodărești în 2 cartiere din oraș, unde încercăm să vedem cum va funcționa și acest sistem, care este foarte costisitor, dar care este de viitor. Adică, ca fiecare cetățean care locuiește la bloc să aibă o cartelă cu care închide și deschide și are o responsabilitate decisă a celuia care depune și selecteză.

Până atunci am stabilit ca fiecare punct gospodăresc să fie dotat cu 4 pubele pe culori diferite, pe care să le ridice mașinile de gunoi la graficul stabilit și să fie închise. Adică să aibă acces cu cheie doar cei care locuiesc în blocul respectiv. Etapa viitoare este cu cartelă. Vrem să vedem cum funcționează, care sunt costurile.

După acest proiect pilot ne putem face un calcul pentru întreg orașul, cât este intervalul de timp, ce sume trebuie să fie alocate. Pentru acest program pilot procedurile sunt plecate spre SEAP”, a declarat edilul Emil Boc, în cadrul ședinței forului local administrativ. 

În cartierele de blocuri (la asociațiile de proprietari) colectarea selectivă a deșeurilor se va face în recipienți de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, amplasați la punctele de colectare. În ceea ce privește gospodăriile individuale (case), colectarea selectivă a deșeurilor se va face în saci de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate.  Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Culorile specifice pentru pubele, respectiv saci menajeri pentru fiecare fracție sunt: 

– deșeuri reziduale: negru;
– plastic/metal: galben; 
– hârtie/carton: albastru;
– sticlă: verde.