În Bedeciu, un sat aflat la mai puțin de 50 kilometri de Cluj-Napoca, stă pitită pe un deal o căsuță al cărei decor e ca o turtă dulce. Aici își găsesc refugiul în weekenduri Adriana Beca, arhitect și designer de interior, iubitul ei, Alex, și fetița lor.

Primul gând cu care au plecat la drum atunci când au cumpărat casa, în 2017, a fost să păstreze cât mai mult din farmecul inițial, chiar dacă aceasta se afla într-un stadiu avansat de degradare. Adriana și Alex au început cu o analiză a elementelor care pot fi păstrate, iar lucrările de consolidare a structurii au presupus realizarea unei centuri la nivelul acoperișului, cât și întărirea planșeului. Cea mai dificilă parte, povestesc proprietarii, a fost să găsească o echipă de meseriași cu care să ducă proiectul la bun sfârșit.

Cei doi au decis să desfacă partea care acoperea livingul, pentru că și-au dorit ‘’un element surpriză, ușor dramatic’’. Acoperișul casei a fost înlocuit integral cu șiță și a mai fost adăugată o lucarnă (fereastră înserată în planul acoperișului), pentru o mai bună iluminare a spațiului de la etaj. Practic, casa a fost împărțită pe două niveluri: la parter se află zona de zi, bucătăria și un colț de citit lângă fereastră, iar la etaj e dormitorul.

Adriana spune că întreg decorul e unul firesc și de bun simț, ales după intuiție. Mobila din casa este aproape în totalitate din materiale reciclate, realizată din lemnul rezultat în urma demolării pridvorului închis sau din surse locale.

Tâmplaria și usile au fost recondiționate, iar pereții au fost finisați cu lut amestecat cu paie și tencuiți cu var amestecat cu paie, atât la exterior, cât și la interior.

Consolidarea casei a durat tot atât cât vara lui 2018, iar interiorul este de atunci într-o continuă schimbare. Girafa din metal, luată dintr-un târg de vechituri dinainte de a cumpăra casa, completează perfect livingul dechis pe două niveluri.

 

 

coral