Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că lucrările la Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, care va fi cea mai mare zonă verde din oraș vor fi finalizate în această toamnă.

„Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor este unul dintre proiectele de amploare ce vizează dimensiunea verde din Cluj-Napoca. Parcul este situat pe Bulevardul Muncii și va oferi clujenilor o nouă zonă de agrement și de petrecere a timpului liber. În acest moment, lucrările sunt realizate în proporție de 80%, termenul de finalizare fiind luna noiembrie.

Până acum au fost plantați peste 1.500 arbori și peste 30.000 puieți pentru crearea unor zone verzi cu amenajări specifice parcurilor. Cu o suprafață de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central Simion Bărnuțiu, Pădurea Clujenilor va oferi vizitatorilor zone de recreere pentru timpul liber, un punct de belvedere, facilități sportive, mobilier urban modern, stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, locuri de parcare, iluminat public și alte dotări specifice”, a explicat Boc.

De asemenea, edilul a precizat că parcul va oferi și posibilități „atipice” de agrement prin realizarea unei instalații de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 de metri lungime. Totodată, va fi amenajată o grădină urbană pe o suprafață de 4.517 mp care să vină în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoașterea naturii și a mediului înconjurător.

„Amenajarea de noi spații verzi reprezintă o prioritate a municipalității. Până în 2030 ne-am propus plantarea a peste 100.000 arbori, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, crearea și extinderea zonelor verzi în oraș – 190 ha și amenajarea de coridoare verzi-albastre în concordanță cu direcția verde europeană”, a mai precizat primarul.

Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2.

Lucrările la zona care urmează să devină cel mai mare parc al Clujului au început în vara anului 2019, valoarea totală a investiției fiind de 22.861.202,24 lei, din care 21.632.046,20 lei, fonduri nerambursabile.

coral