Cercetătoarei ştiinţifice dr. Angela Monica Ionică din cadrul colectivului Disciplinei de Parazitologie şi Boli parazitare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a fost decernat prestigiosul Premiu Memorial „Odile Bain”. Premiul este acordat anual de către revista Parasites & Vectors, una dintre revistele ştiinţifice de top din domeniul parazitologiei şi este sponsorizat de către compania Boehringer-Ingelheim.

Acest premiu se acordă prin competiţie, pe bază de nominalizări, pentru tineri cercetători cu rezultate excepţionale şi contribuţii semnificative în domeniul Parazitologiei medicale şi veterinare.  

Angela Ionică este prima câştigătoare a acestui premiu din România şi chiar din Europa de Est. Ea a fost recompensată cu acest prestigios premiu pentru rezultatele cercetării în domeniul biologiei, ecologiei şi epidemiologiei unor boli produse de nematode parazite la animale domestice şi sălbatice în Europa şi Africa sub-Sahariană. Ceilalţi doi laureaţi ai distincţiei din 2020 sunt Adnan Hodžić şi Alicia Rojas, de la universităţi din Viena şi Ierusalim.

În 2018, Angela Ionică s-a aflat pentru o lungă perioadă în Somaliland, o ţară nerecunoscută de ONU de pe continentul african, unde a asigurat asistenţă veterinară îngrijitorilor unui centru special de gheparzi salvaţi de armele braconierilor.    

Colaborează şi cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj   Cercetătoarea recompensată cu această distincţie în premieră a fost nominalizată între competitori de Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare din cadrul USAMV Cluj-Napoca. 

„Cred că Angela merită cu prisosinţă acest premiu. A muncit mult atât pe durata doctoratului, al cărui coordonator am fost, cât şi ca şi cercetător ştiinţific în cadrul Institutului pentru Ştiinţele Vieţii de la USAMV Cluj-Napoca. Trebuie să recunosc că ideea de a o nominaliza îmi aparţine şi eram ferm convins că are şanse mari de a câştiga. Dacă vă uitaţi la lista ţărilor din care sunt câştigătorii precedenţi, acestea sunt în general poluri de excelenţă în cercetarea mondială. Sunt mândru că am reuşit să punem şi România pe această hartă şi mă consider privilegiat că am avut ocazia să lucrez cu Angela”, a precizat Mihalca.  

Angela Ionică s-a aflat, în luna martie, alături de Asis. univ. dr. Ioana Matei, şi în prima echipă detaşată de USAMV la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, în semn de sprijin pentru diagnosticarea rapidă a testelor prelevate de la persoane suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ea activează şi în prezent la spitalul clujean.   Odile Bain (1939-2012) a fost una dintre figurile proeminente ale Parazitologiei mondiale şi şi-a petrecut aproape întreaga carieră ştiinţifică la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, Franţa. Premiul Memorial „Odile Bain” a fost înfiinţat în anul 2014, până acum fiind desemnaţi ca şi câştigători (câte 2-3 pe an), 16 tineri cercetători din Austria, Costa Rica, Belgia, Italia, Franţa, Olanda, Brazilia, China, Statele Unite ale Americii, Australia şi Marea Britanie.