Cluj-Napoca nu intră în carantină, dar alte măsuri dure lovesc orașul. Emil Boc spune că magazinele se vor închide la 18 în weekend, iar „de la ora 20 acasă”, lucru „nedrept”. Formula de calcul a incidenței ar dezavantaja Clujul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a vorbit la radio despre noile restricții care vor intra în vigoare începând de duminică.

CITEȘTE ȘI:

OFICIAL! Noi restricții adoptate de Guvern! Măsurile intră în vigoare duminică

„Am încheiat discuția cu prefectul pentru că trebuie să vedem de când intră în vigoare aceste noi măsuri. Noi suntem în scenariul practic, 2, între 4 și 7 la mie. Nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial hotărârea. După ce se publică în Monitorul Oficial trebuie să vedem cum arată intrarea în vigoare: imediat, de astăzi, din acest weekend sau se lasă la dispoziția Comitetelor pentru Situații de Urgență ca și până acum, pentru a putea fi informată.

La ora la care vorbim acum, hotărârea nu a fost publicată și sunt două scenarii: se publică și în hotărâre scrie că se aplică imediat după ce Comitetele Județene pentru Situații de Urgență stabilesc pentru fiecare localitate incidența și intră din momentul adoptării ei, adică de astăzi, sau se lase Comitetelor posibilitatea, așa cum a fost și până acum, să anunțe intrarea în vigoare la 24 de ore ca localitățile care se află în situațiile respective să fie informate”, a spus Boc la radio.

Edilul spune că Cluj-Napoca este în prezent în scenariul de weekend, dar mai multe detalii vom avea după ce hotărârea este publicată în Monitorul Oficial.

„Eu cred că va fi varianta 2, dar încă nu am suportul legal să spun asta, doar intuiția îmi spune că e firesc să existe 24 de ore pentru informarea fiecărei localități, să știe ce scenariul este. La Cluj astăzi suntem în scenariul de weekend, vineri, sâmbătă, duminică – programul magazinelor până la ora 18 și de la ora 20 acasă. Cam acesta este scenariul în care ne aflăm astăzi, dar vom vedea mai multe după publicarea în Monitorul Oficial și după instruirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Îi invit pe clujeni să urmărească comunicările pe care le vom avea astăzi după ce va apărea hotărârea, pentru a afla dacă intră de astăzi sau de mâine. Oricum, bine ar fi să respectăm măsurile încă de acum pentru că ele fac doar să ajute orașul și țara”, a mai explicat Emil Boc.

Primarul spune că ceea ce se întâmplă e nedrept și că noua formulă de calcul dezavantajează Clujul.

„Eu sper că nu vom trece de 7,5. Nu pot băga mâna în foc, dar sper că nu. Graficul de creștere a fost în această săptămână, ne așteptăm și la o plafonare a acestuia până la urmă, dar vom putea știi exact la începutul săptămânii viitoare. Formula nouă de calcul pare că ne dezavantajează. Dacă unul cu domiciliu în Huedin, declară că a fost în Cluj și s-a infectat aici, se pune aici pe rata de infectare. E nedrept. E dezavantajos pentru că mulți lucrează aici, dar nu au domiciliu aici”, a spus Boc.

coral