În ciuda faptului că primarul Emil Boc susține în spațiul public că zonele verzi are Clujului sunt o prioritate pentru mandatul său, clujenii strigă după spații verzi și atrag atenția ori de câte ori observă că ar fi vorba de tăieri ilegale de arbori. 

„Azi (n.red joi) și ieri (n.red miercuri) au defrișat arborii și tufișurile din cartea Spitalului de Hematologie, de pe strada 21 decembrie 1989, nr.73 și în anumite locuri au montat niște stâlpi metalici. Vă rog să verificați legalitatea lucrărilor, în special păstrarea cotelor legale de spații verzi și păstrarea funcției de spațiu verde după reamenajare, deoarece în partea centrala a orașului oricum lipsa spațiilor verzi este apăsătoare”, s-a plâns un clujean. 

În luna iunie a acestui an, primarul Emil Boc anunța că vrea să modernizeze peste 190 de hectare de spații verzi, purtând o serie de discuții în acest sens cu oficialii Uniunii Europene.

Ma exact, printre obiectivele pe care Clujul le urmărșete pentru a putea atinge rigorile Uniunii Europene se numără crearea și modernizarea a peste 190 ha de spații verzi, dar și crarea unei flote de transport comun ”verde”, până în anul 2026.

Totodată, potrivit edilului Clujul își propune să devină un oraș neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și de asemenea, să se dezvolte după modelul Estoniei, printr-o administrație digitală eficientă.

Emil Boc mai precizează că un alt obiectiv al Clujului îl reprezintă adaptarea și includerea politicilor de incluziune după modelul „eco not ego”.

Edilul a mai subliniat faptul că ”Europa trebuie să reprezinte pentru fiecare dintre noi un loc verde, digital, rezilient și inclusiv, în care să ne simțim ca acasă”.

coral