Clujenii aduc în atenţia autorităţilor o clădire care părăgineşte, dar care ar putea rezolva cel puţin alte două probleme ale oraşului: traficul părinţilor cu copiii către şcolile din centru sau faptul de a-i scăpa pe elevii din Mănăştur de "schimbul doi" la şcoală.   

coral

Este vorba despre fosta Şcoală Generală nr. 6 din cartierul clujean Mănăştur. Clădirea este situată într-o zonă cu verdeaţă, dar zace de vreme bună spre părăginire. În clădirea respectivă ar fi funcţionat Secţia 4 de Poliţie o vreme. Dar clădirea este în proprietatea TVR-ului.  

Clujenii vor să ştie de la edilul oraşului care ar fi piedica în a prelua această clădire şi a o reda circuitului didactic din moment ce elevii din cartier merg la şcoală ca la fabrică, în mai multe schimburi.  "În timp ce copiii din Mănăştur merg la şcoală în schimburi şi clase supra aglomerate, vechea Şcoală Generală nr. 6 stă goală de zeci de ani", scrie un clujean pe pagina de Facebook Clujul Civic.  

Zona ar fi una ideală pentru copii deoarece se află într-o zonă cu mai multă verdeaţă decât alte instituţii de învăţământ din oraş. "Este situată lângă pădure, pe strada Meziad, într-o zonă cu aer curat şi are o curte imensă înconjurată de copaci", adaugă clujeanul.

Omul mai spune că logica primăriei de a investi în plimbatul copiilor cu autobuzele spre centru în detrimentul amenajării acestei clădiri, nu ar fi una ideală. "Nu ştiu dacă mai are sens să discutăm logica primăriei de a duce copiii cu autobuze dintr-un cartier în altul, în loc să reabiliteze această şcoală", adaugă clujeanul.

Probabil autorităţile pot rezolva mai uşor starea juridică a acestei clădiri, iar oamenii au încredere că primăria chiar o poate "răscumpăra sau primi înapoi, chiar dacă a dat-o la schimb din TVR-ului acum mulţi ani".

Clădirea fostei Şcoli Generală 6 a ajuns la TVR prin act administrativ al Primăriei Cluj. Însă pentru TVR clădirea e prea mare și se pare că nu au dorit relocarea acolo. Aşa că, de ani buni, clădirea stă, degradându-se încet, dar sigur.

Între timp, la nivel de unități de învățământ: creșe în primul rând, grădiniţe și şcoli orașul stă prost. Clujenii spun că primăria Cluj-Napoca ar putea recupera cu forme legale acea clădire și cu o renovare ar putea rezolva fie locurile la creșe în Cluj, fie, cum s-a semnalat, locurile în şcolile unde elevii merg la cursuri în schimburi.