Emil Boc a vorbit la radio despre situația COVID-19 din Cluj-Napoca, mai exact, evoluția cazurilor. Primarul a anunțat că rata de infectare în județ a început să scadă luni, iar dacă va continua tot așa pe la începutul lunii februarie ar putea scădea sub 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Astfel, școlile s-ar dechide în scenariu galben:

„A început de luni să scadă rata de pozitivare COVID-19 și pe județ și pe municipiul Cluj-Napoca, dar încă suntem departe de ce trebuie să fie. Adică dacă am coborât de la 5,93, la 4,98, la 4,82, la 4,75, 4,53, 4,33 ieri, și nu mi-au venit încă datele pe azi, iar în ritmul acesta sunt toate șansele să coborâm sub 3 la mie până la începutul lui februarie, undeva în jurul datei de 3 februarie, când se va lua decizia pentru 8 februarie de deschidere a școlilor”, a declarat edilul.

Totodată,  dacă rata de infectare scade, restaurantele se vor deschide și ele:

„Trebuie să coborâm sub 3 la mie ca măcar ciclul primar și anii terminali, a VIII-a, a XII-a să poată merge la școală, ca să intrăm în așa numitul scenariu galben.  Deci o să se redeschidă restaurantele la 30% capacitate, la Cluj-Napoca. Suntem într-o traiectorie bună, evoluția arată bine. Dacă acest lucru continuă până în 3 februarie, am ajunge acolo”, a adăugat Boc.

“Așa cum arată lucrurile, dacă s-ar păstra acest ritm de scădere, până în 27 ianuarie am putea ajunge inclusiv cu municipiul Cluj-Napoca la o rată sub 3, asta ar însemna că am putea ridica restricțiile cele mai importante pe partea de HORECA, domeniul cel mai afectat, dar asta depinde de cum evoluează cifrele, dacă avem același ritm care s-a constatat în ultimele zile, există această posibilitate”, a spus Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Prefectul Clujului, optimist în privința cazurilor de COVID-19: „Avem o scădere constantă a incidenței”

coral