Sefa Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen recunoaste ca liderii politici au ”subestimat” cu totii amploarea pericolului reprezentat de epidemia noului coronavirus, intr-un interviu publicat in editia de miercuri a cotidianului german Bild, relateaza AFP.

”Cred ca noi toti, care nu suntem experti, am subestimat la inceput coronavirusul”, a declarat Ursula von der Leyen ziarului.

”Dar intre timp a devenit clar ca este vorba despre un virus care ne va tine ocupati inca mult timp”, a adaugat presedinta CE.

”Am inteles ca toate aceste masuri, care acum doua saptamani pareau drastice si draconice, trebuiau sa fie luate in prezent”, a apreciat von der Leyen, amintind ca Europa este ”in acest moment epicentrul crizei”.

Ea a respins insa expresia ”razboi” impotriva virusului, folosit saptamana aceasta de catre Emmanuel Macron.

”Personal, eu nu as folosi termenul ”razboi”, dar inteleg motivatia presedintelui francez, pentru ca acest coronavirus este un adversar ingrijorator”, a declarat presedinta Comiei.

In opinia ministrului german al Economiei, Statele Unite ale lui Donald Trump au luat si mai in neserios virusul, la inceput, decat Europa.

”Declansarea criei a fost probabil si mai subestimata in Statele Unite decat in anumite tari europene”, a declarat miercuri Peter Altmaier pentru grupul de presa regional german Funke.

”Acesta este motivul pentru care speram ca Statele Unite sa reuseasca sa controleze situatia, (un lucru) de asemenea in interesul nostru”, a adaugat el, subliniind ca ”nimeni nu poate dori ca aceasta economie sa se prabuseasca intr-o recesiune necontrolata”.

coral