Cum se fierb, de fapt, ouăle corect. Ce e bine să adaugi în apă înainte de a le pune la fiert. Nu mai eu mult până la Sărbătorile de Paști, iar gospodinele vor avea câteva zile la dispoziție pentru a găti cele mai bune preparate. Indiferent de regiune, nu lipsesc de pe masă ouăle roşii. Te-ai gândit vreodată cum se fierb corect? Ei bine, iată ce bine să pui în apă înainte de a adăuga ouăle.
Cum se fierb, de fapt, ouăle corect
Ouăle sunt vedetele meselor de Paște. Cu toții ne bucurăm să le vopsim, iar apoi să le ciocnim împreună cu prietenii și familia. De asemenea, sunt alimente nutritive și delicioase, iar la micul dejun merg de minune. Cu toate că prepararea lor pare floare la ureche, gospodinele fac anumite greșeli. Se întâmplă adesea ca gălbenuşul oului fiert să nu fie galbenușul la care te-ai fi aşteptat sau decojirea acestuia să pară un adevărat chin.
Tocmai de aceea, ne-am gândit să-ți dăm câteva sfaturi utile pentru a avea parte de niște ouă perfecte anul acesta. Unul dintre acestea este să adaugi puțină sare în apa pe care o folosești să le fierbi. Cu ce ajută? Ei bine, coaja ouălor nu se va mai crăpa și nu se va mai scurge conținutul acestuia în apă.
„Puțină sare adăugată în apa în care fierbem ouă contribuie substanțial la prevenirea spargerii și curgerii acestora în momentul fierberii. O explicație științifică a acestui fenomen este că sarea reglează presiunea din apa de fierbere, împiedicând astfel pătrunderea unei cantități mari de apă în interiorul oului care să ducă în final la spargerea cojii.”, a precizat Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, pe pagina sa de Facebook.
Ce e bine să pui în apă înainte de a adăuga ouăle
După ce ai adăugat sarea în apă, următoarea întrebare ține de timpul de fierbere. E bine să știi că acesta diferă în funcție de modelul pe care îl dorești. Ouăle se împart în trei categorii: ouă fierte moi, ouă fierte medii, cu gălbenușul cleios și ouă fierte tari. Un alt lucru important este că timpul de fierbere se măsoară doar în momentul în care apa a început să fiarbă.
Specialiștii în bucătărie spun că dacă vrei să fierbi oul moale îl ții pe foc timp de două minute. Pentru cei care preferă oul mediu, cu gălbenușul cleios, acesta trebuie fiert timp de șase minute. Persoanele care preferă ouăle tari le vor fierbe timp de 1o minute. Cele de Paște este recomandat să le țineți undeva la 15 minute, dar dacă ouăle sunt foarte mici e posibil ca gălbenușul să capete o nuanță verzuie.
Cum îți dai seama dacă un ou este fiert tare
Dacă ai scăpat din vedere timpul de fierbere, nu-ți face griji! Tot ceea ce trebuie să faci este să scoți oul din ibric, să-l răcești sub apă rece și să-l pui pe masă, în poziție orizontală, Apoi, răsucește-l. Dacă oul se învârte neîntrerupt, precum un titirez, atunci înseamnă că ai fiert oul tare. Dacă nu se învârte, atunci oul este moale.