Pianistul Lucian Ban și violonistul Man Manieri vor susține un concert excepțional în data de 19 noiembrie în Cluj-Napoca, începând cu ora 21:00, la Insomnia Cafe&Bistro, pe strada Universității, nr.2.

În premieră pe scena unui pub din Cluj-Napoca, pianistul de jazz originar din România și stabilit în S.U.A. Lucian Ban și violonistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri se reîntorc în oraș. Concertul va avea loc într-un cadru intim, la Insomnia Café&Bistro, sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 21:00.

Albumul “Transylvanian Concert” al renumitului duo, lansat la celebra casă ECM Records, s-a bucurat de laude în presa din întreaga lume, și a câștigat numeroase premii. Lucian Ban și Mat Maneri au colaborat pentru prima dată în 2009 în cadrul proiectului Enesco Re-Imagined, iar astăzi, 13 ani mai târziu, aceeași originalitate și chimie dintre ei aduce un concert extraordinar pe scena din Cluj-Napoca. Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte dimensiuni noi în acest album semnat Lucian Ban și Mat Maneri.

Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz și și-a câștigat renumele pe scena internațională a jazz-ului printr-o serie de albume și colaborări cu nume impresionante. Este recunoscut pentru sinteza sa personală între jazz și muzica tradițională românească, dar și pentru reinterpretarea muzicii lui George Enescu prin prisma improvizației și pentru căutarea unui ideal al jazz-ului cameral.

Mat Maneri a fost nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, și este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz ai zilelor noastre. A avut numeroase colaborări cu muzicieni și artiști, printre care se numără Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp, Borah Bergma, Joe Morris, John Medeski, sau Tim Berne.

Albumul a primit critici favorabile pe ambele țărmuri ale Atlanticului, printre altele mai multe premii Best Album of 2013 și a generat turneuri continue.

The Guardian (UK) a remarcat „frumusețea melancolică și exuberanța capricioasă” a Concertului Transilvan, The New York Times l-a numit „un album nou frumos și neliniștit”, All About Jazz a salutat „momentele de frumusețe neanticipată”, L.A. Weekly vorbește despre o performanță „fascinantă, evocatoare și explicită într-un mod senzual”, The Village Voice îl numește ca fiind „unul dintre acele albume care te acaparează” iar Jazz Weekly vorbește despre „o colecție modernă de sonate care șterg limitele dintre jazz și clasic, o contopire a sunetelor ca într-o liturgie modernă”.

Până în anii 2020 duetul a concertat peste tot în lume, în Statele Unite, America de Sud, Israel și majoritatea țărilor europene, atât în săli de concerte cât și în cluburi și la festivale mari. În prezent Ban & Manieri sunt în turneu cu muzica de pe albumul ECM prezentând și material nou înregistrat pentru un album care va apărea în viitor.

Astfel, melodiile care i-au impresionat pe americani, se vor auzi la Insomnia Café din Cluj-Napoca, în singurul club performance din România a celor doi artiști, în cadrul unui show de neratat.

Biletele pot fi achiziționate atât online (bit.ly/3U3bwKG) cât și de la fața locului. coral