Octavian Jurma, cercetător și medic, a explicat de ce efectele festivalului Electric Castle se văd prin numărul de cazuri COVID-19, care la Cluj se află pe o pantă ascendentă.

„Nu mă aşteptam să vedem aşa curând pe curba incidenţei la 14 zile impactul festivalului de 10 zile care a avut loc între 6 şi 15 august în Cluj.

Tocmai de aceea, folosesc un indicator la 3 zile numit DM3 (densitatea medie la 1 milion) care urmăreşte evoluţia pe termen foarte scurt (3 zile). Aşa cum se vede, Clujul culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta-4 şi a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator. De două zile Clujul se menţine pe locul 1, cu cea mai mare densitate de cazuri la 1 milion de locuitori din România.

Incidenţa la 100,000 de locuitori (calculată după standardul internaţional) s-a dublat în ultimele 8 zile şi aproape s-a triplat în ultimele 14 zile. Incidenţa oficială la 1,000 (calculată după standardul românesc) s-a dublat în ultimele 10 zile, dar aceasta este cu 3 zile în urmă şi include perioada dinaintea festivalului.

4 zile până la efectul complet produs de festival

Pentru moment putem remarca doar că tulpina Delta este atât de infecţioasă încât produce un efect pe curba reală a infectărilor la 4-5 zile de la un eveniment. Aşa cum se vede, limita intervalului de 14 zile (linia roşie verticală) se află încă în interiorul festivalului, deci vom mai avea încă 4 zile până efectul său complet se va developa în rata de infectare din Cluj. 

 

Clujul este doar un prim exemplu de ce poate face tulpina Delta în unul din cele mai vaccinate, civilizate şi mai bine gestionate judeţe din Romania. Vă las pe voi să vă imaginaţi ce va face tulpina Delta în judeţele cu rata de vaccinare şi educaţie mult mai scăzută”, a explicat Octavian Jurma, în urma unei analize făcute de acesta.