Dragoş Damian, director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România) şi CEO Terapia Cluj, propune ca angajatorii să ofere suma de 50 de lei salariaților care acceptă să se vaccineze, dacă statul face suma deductibilă.

„Condiţionarea pozitivă este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru cineva. Pentru fiecare cetăţean al României ar trebui să existe o formă de recunoştinţă, dacă participă la efortul comun de vaccinare. Unii o văd ca pe un bonus, eu o văd ca pe o formă de recunoştinţă, pentru că participă la acest efort epic de a combate virusul şi cu cât o facem mai repede, cu cât ne vaccinăm mai mulţi mai repede, cu atât pandemia va dispărea şi economia îşi va reveni”, a declarat, la Digi24, Dragoş Damian.

El a precizat că propunerea pe care o face, de a da angajaţilor acest bonus de vaccinare, se adresează angajatorilor, dar şi Guvernului, pentru a face deductibilă de la impozitare această sumă, aşa cum se întâmplă în cazul bonurilor de masă, a bonurilor cadou, etc, potrivit adevarul.ro.

Un fel de medalie. La cât s-ar ridica bonusul de vaccinare

„Eu am propus o sumă care să nu fie nici exagerată, nici derizorie: 50 de lei. Este ca un fel de medalie, dacă vreţi, pentru că ai fost vaccinat, dar care să poată fi fructficat sub forma unui bonus valoric, ca şi acele vouchere cadou”, a explicat Damian.

El a precizat că a ajuns să propună această sumă discutând cu alţi oameni de afaceri, astfel încât să fie un cuantum rezonabil.

„E bine să fie deductibilă suma, pentru că la 50 de lei ar trebui să mai plătesc 40 de lei statului, adică este într-un fel nedrept că eu trebuie să plătesc statului pentru ceva care în final ajută statul, dar vom face acest lucru şi sunt foarte mulţi antreprenori care vor să-şi dovedească recunoştinţa faţă de angajaţi pentru acest efort”, a asigurat Dragoş Damian, potrivit adevarul.ro.

„Gândiţi-vă altfel: haideţi să ne gândim la pierderile pe care le are economia în acest moment, care sunt de miliarde de lei, la faptul că ea trebuie să fie susţinută prin bani de la stat sau de la Uniunea Europeană. Este normal ca noi să vrem să pornim economia mai repede şi să avem cât mai mulţi dintre angajaţii noştri vaccinaţi şi atunci acest bonus, acest mesaj de recunoştinţă pentru angajaţi, pentru unii este şi un stimulent să se vaccineze, nu ne ascundem de acest lucru. Este o idee bună pentru că o să putem porni economia şi viaţa noastră socială mai repede. Ar fi ideal dacă ne-am vaccina în două-trei luni”, a arătat Dragoş Damian.

„Probabil că ar trebui să fie un proiect-pilot, probabil ar trebui să fie o dezbatere publică, pentru că nu trebuie să se înţeleagă greşit”, a adăugat omul de afaceri.

coral