Eroii nu există doar în filme, ci îi găsim printre noi și, de cele mai multe ori sunt deghizați în oameni simpli, care își duc copiii la școală sau stau la rând la magazin să își plătească cumpărăturile. Acești oameni însă, odată ce își iau uniforma, devin eroi.

BZC vă prezintă acești „eroi dintre noi” într-o serie de articole care vor avea în centru medici, polițiști, pompieri sau orice alte persoane care prin munca lor fac lumea puțin mai bună.

Într-o zi călduroasă de toamnă, la detașamentul de pompieri din Huedin se lucrează de zor. Nimeni nu stă degeaba, cu toate că nu au vreo urgență la care să fie nevoiți să intervină. Fac curățenie, aranjează una-alta.

„Sunt oameni buni, harnici. Mulți sunt oameni simpli, de la țară, care știu cât de important este ceea ce fac. Știi, ei au ajutat la renovarea acestui loc”, spune Flaviu Broscoi, comandantul detașamentului.

Cu toate că interviul era despre el, comandantul a vorbit prea puțin despre el și mult mai mult despre „ei” ca o echipă, ca un tot unitar, care și-au dedicat viața ca să o salveze pe a altora.

Flaviu Broscoi are 40 de ani și din anul 2007 se află la Detașamentul de Pompieri Huedin. Între timp, a ajuns și comandantul detașamentului, iar de atunci au început schimbările pentru pompierii din Huedin.

Pompier la propunerea tatălui

În anul 2002, în vremuri nesigure și cu puține posibilități pentru un loc de muncă, Flaviu Broscoi era student la Universitatea Tehnică din Cluj și nu era prea sigur ce va avea să facă în continuare. Dar, din fericire, cum de cele mai multe ori părinții ne salvează în momentele de cumpănă, așa a fost și pentru Flaviu.

„Tatăl meu citea într-o zi ziarul și a văzut anunț că se fac înscrieri pentru Facultatea de Pompieri și m-a întrebat dacă nu m-ar interesa o carieră militară. Nu am băgat în seamă atunci ce mi-a zis, dar după câteva luni m-am decis că asta îmi doresc să fac”, a povestit locotenent colonel Flaviu Septimiu Broscoi.

A ajuns la Huedin și a ales să rămână

După ce a absolvit facultatea, Flaviu a fost repartizat la Detașamentul de Pompieri din Huedin și, cu toate că după un timp ar fi putut să se transfere, el fiind de loc din Cluj-Napoca, a ales să rămână.

„Da, aș fi putut să mă transfer. Dar am rămas, m-am căsătorit, am copii și am devenit o parte din viața socială a orașului. Acum nu mai are sens să mă mut. Tot ce am e aici”, a mărturisit pompierul.

Totuși, nimic nu este plictisitor în viața unui pompier, iar, de-a lungul anilor, a participat la intervenții. Chiar la scurt timp după ce a devenit angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a intervenit la o acțiune care îi rămâne și acum în minte.

„A fost accidentul în care o mașină a intrat într-un cortegiu funerar, în data de 11 septembrie 2007, în Negreni. A fost greu, oameni răniți, morți, nici nu am prea avut ce face când am ajuns acolo, dar imaginea a fost una care îți rupea sufletul”, a spus Flaviu.

De atunci, au fost, desigur, multe intervenții, iar de când a devenit comandantul unității, locotenent-colonelul participă mai mult doar când sunt situații foarte grave.

„E bine pentru ceilalți să știe că șeful lor e acolo. Simt că nu mai au apăsarea responsabilității pe umeri, știu că au pe cineva acolo, comandantul lor, care să le ofere un sfat. Și atunci își fac treaba și mai bine”, explică bărbatul.

Un alt exemplu important este cazul inundațiilor care au avut loc în Huedin în anul 2010. Atunci, s-a rupt cerul, iar apa a intrat fără milă în casele oamenilor. Pompierii au fost nevoiți să intervină, să scoată apa, să-i ajute pe oameni să salveze agoniseala lor de o viață.

Marea schimbare

Când Flaviu Broscoi a devenit al 13-lea comandant al Detașamentului de Pompieri din Huedin, nu a putut să observe că el și colegii lui nu lucrau în cele mai bune condiții. Clădirea în care detașamentul avea sediul era aproape o ruină.

„Când am ajuns la Huedin, clădirea nu era în cea mai bună stare. Comandantul de atunci stătea stătea cu trei găleți și două lighene când ploua, fiindcă curgea apă prin acoperiș. Între timp, acoperișul a fost schimbat, dar clădirea era veche, avea nevoie de reabilitare. Așa că am început să merg, alături de conducerea unității, să cer finanțări, să îmbunătățesc condițiile în care stăteam ore întregi în fiecare zi. Am primit ajutor de la Primăria Huedin, Primăria Săcuieu și Primăria Poieni”, a explicat Flaviu.

Astfel, au primit materiale, au mai primit finanțări, însă manopera era scumpă. Așa că, între intervenții, pompierii care fac parte din detașament au muncit, fiecare a participat cu ce știa mai bine. Cei care nu știau, învățau de la alții.

„Suntem o echipă frumoasă, pot zice că suntem o familie. Sunt oameni buni, harnici, modești, dedicați trup și suflet muncii pe care o fac. Desigur, uneori îi mai cert, că așa se întâmplă, dar ei nu țin ură, știu că nu o fac din răutate”, a spus comandantul unității.

Modestia eroului

După cum spuneam, Flaviu Broscoi este în Detașamentul de Pompieri din Huedin încă din anul 2007, iar ultimii 13 ani din viață și i-a petrecut fiind un erou, salvând vieți. Cu toate astea, modestia își spune cuvântul. Flaviu nu stă să se gândească la el însuși ca la un erou, pur și simplu este.

„Nu stau să mă gândesc la asta. Nu am făcut-o niciodată. E treaba mea, o fac. Intervin unde e cazul. Da, salvăm vieți, dar nu stau să îmi ocup timpul gândindu-mă la mine ca la un erou”, a mărturisit, modest, locotenentul colonel.

CITEȘTE ȘI:

Eroii dintre noi. Cine este Rareș Samoilă, polițistul care a prins un hoț, deși era în timpul liber?

 

  coral