USAMV Cluj-Napoca găzduiește în premieră un eveniment din calendarul Asociației Universitare Europene, dedicat strategiei de dezvoltare sustenabilă în școlile doctorale

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 19-20 ianuarie 2023, un eveniment din calendarul Asociației Universitare Europene – Consiliul pentru Educație Doctorală (EUA – CDE), cu participarea a peste 70 de specialiști din numeroase instituții de învățământ superior, membre EUA – CDE.

Reuniunea #EUACDE din 2023 se va concentra pe modul în care universitățile pot dezvolta o abordare strategică a sustenabilității în educația doctorală, păstrând în același timp principiile și valorile cheie. Subiectele discutate în cadrul atelierului vor include noi forme de mobilitate, cariere ecologice, competențe și inovare, practici de cercetare durabilă și rolul cercetării fundamentale în abordarea provocărilor care urmează.

Pe parcursul celor două zile, participanții vor discuta despre rolul școlilor și programelor doctorale în confruntarea cu criza climatică, despre modul în care educația doctorală joacă un rol important în tranziția către o societate neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și pentru pregătirea viitoarelor generații de cercetători.

”Suntem foarte încântați de întâlnirea comunității europene de educație doctorală la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Vom discuta subiectul sustenabilității în învățământul doctoral și despre modul în care școlile și programele doctorale pot dezvolta o abordare strategică în acest sens. Acest lucru este de o importanță deosebită pentru universitățile europene, deoarece trebuie să ne îndreptăm către un viitor mai durabil. Frumosul campus al USAMV Cluj-Napoca și cercetările care se realizează acolo îl fac un cadru ideal pentru discuții pe această temă, iar reuniunea va permite membrilor noștri din toată Europa să cunoască educația doctorală din România și să aibă un schimb de idei cu colegii lor români. EUA-CDE este parte a Asociației Universitare Europene și este formată din 272 de universități, care provin din 38 de țări. Între universitățile membre se numără și 13 universități din România care sunt o parte foarte activă a comunității noastre”, a precizat Alexander Hasgall, președintele Consiliului EUA pentru Educație Doctorală.

Prin alternanța de sesiuni plenare și formate interactive, evenimentul găzduit de USAMV Cluj-Napoca va oferi oportunitatea identificării unor soluții inovatoare de către comunitatea EUA-CDE și va fi de interes pentru persoanele cu responsabilități și interes în educația doctorală la nivel instituțional, respectiv   cadre didactice conducători de doctorat, personal din conducerea școlilor doctorale, profesioniști în educația doctorală, cercetători postdoctorali și candidați la doctorat.

         Din partea USAMV Cluj-Napoca vor lua parte la deschiderea oficială a reuniunii și la dezbaterile din program membri ai conducerii universității și ai celor două Școli Doctorale.

coral