Andreea este o tânără în vârstă de 30 de ani din Huedin, mamă a doi copii: un băieţel de un an şi jumătate şi o fetiţă de cinci. Băieţelul este rodul iubirii cu actualul concubin, Ghiţă, un bărbat violent şi băutor, care, pe deasupra e şi peste măsură de gelos. Ei, bine, tocmai din acest motiv, la sfârşitul săptămânii trecute respectivul – cu păhărelul nelipsit de lângă el – începuse s-o bată temeinic. Ţipetele de durere ale femeii au stârnit îngrijorarea vecinilor, care au anunţat poliţia, însă faptul acesta a avut darul să-l enerveze la culme pe bătăuş. Astfel că, după întoarcerea de la poliţie, acesta i-a administrat încă o bătaie!

Femeia, efectiv distrusă – o dovedeşte una din urmele, vizibile, de pe faţă, o pungă violacee la ochiul stâng – aşteaptă, luni, 24 august, să fie poftită în cabinetul de consultaţii al I.M.L.Cluj. E însoţită de fratele ei, care o petrece, proteguitor, cu privirea. Intru cu acesta în conversaţie – la câţiva metri de victimă, datorită regulilor de distanţare socială, impuse de personalul I.M.L. – şi, după ce mă prezint, omul este de acord să îi propună surorii sale să-mi mărturisească drama prin care trece. Aşa că, în momentul în care tânăra iese din cabinet, femeia e deja “instruită” şi acceptă rapid să-mi relateze crunta situaţie în care se află.

Povesteşte aceasta: “Sunt cu Ghiţă de trei ani şi jumătate şi avem împreună un băieţel de un an şi jumătate, iar dintr-o altă relaţie am şi o fetiţă de cinci ani şi jumătate. Dar, de ceva vreme, pe lângă faptul că Ghiţă e rău la băutură, a devenit şi extrem de gelos şi violent. Iar vineri, după ce am ieşit de la muncă, l-am găsit bând singur, cu băieţelul alături, care-l privea – fiindcă fetiţa se află acum la mama. L-am rugat să nu mai bea, la care el m-a apucat de gât şi a început să mă altoiască, peste cap, cu pumnii. Vecinii au auzit ţipetele mele şi au chemat poliţia, care a venit imediat la apartamentul nostru, unde locuim cu chirie. L-au ridicat şi l-au ţinut la poliţie circa o jumătate de oră, după care Ghiţă s-a întors acasă. Şi, furios la culme, de parcă eu aş fi fost cea care a chemat poliţia, mi-a ars un pumn, puternic, în ochi. De data asta am rechemat eu poliţia, care s-a prezentat din nou la faţa locului şi a emis, instant, un ordin de protecţie, pentru noi, de cinci zile – după care m-a îndemnat să mă prezint  la I.M.L. Cluj”…

Se opreşte pentru câteva clipe din vorbit şi-mi arată certificatul medico-legal, în care i-au fost recomandate între opt şi nouă zile de îngrijiri.

Apoi continuă: “Acum, cu hârtia asta, primul lucru pe care-l voi face va fi să mă prezint la Tribunalul Huedin, ca să obţin un ordin de protecţie pe o perioadă cât mai îndelungată, să nu se mai apropie de noi! Apoi…ce dă Legea! Chiar dacă-mi va fi greu cu doi copii, cu ajutorul familiei o să încerc să trec şi de clipele acestea grele! Dar vă rog să mă credeţi că trăiesc o cruntă dezamăgire, fiindcă am crezut în Ghiţă şi am vrut să-mi fac o familie cu el. Iar acesta – vedeţi şi dumneavoastră – ce faţă urâtă a putut să-mi arate… Totul s-a risipit ca un fum şi singurul lucru pe care-l mai pot face la această oră este să-mi reîncep viaţa de la zero, alături de cei doi copii ai mei”. Îşi ia apoi rămas bun şi, încadrată de atentul său frate, părăseşte grăbită instuituţia medicală clujeană…

 

coral