Cluj-Napoca se clasează pe locul 3 al clasamentului „Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”. Datorită evoluției din ultimii ani, orașul de pe malul Someșului Mic amenință tot mai serios fotoliul de lider al clasamentului, susțin cei de la Forbes.

În ultimii ani, Cluj-Napoca a fost orașul cu cea mai dinamică evoluție, în prezent ajungând să rivalizeze cu Bucureștiul în tot ceea ce privește complexitatea serviciilor pe care le poate acoperi, mai ales datorită bunei pregătiri a forței de muncă, potrivit forbes.ro. Astfel, Cluj-Napoca ocupă locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa, situându-se cu 26 de locuri mai sus decât Bucureștiul, conform statisticilor EY.

Clujul punctează mai bine decât Capitala nu numai în privința calității vieții, ci și a siguranței, facilităților medicale, a serviciilor de transport și a gestionării ambuteiajelor în trafic, potrivit datelor de la centrul Numbeo. Cu toate acestea, costul chiriilor în raport cu veniturile ridică o problemă în inima Transilvaniei, cel mai mare preț al chiriei locuințelor înregistrându-se la Cluj-Napoca (cu aproximativ 3% mai mare decât în București). Tot aici se observă un cost cu până la 20% mai mare pentru un metru pătrat cumpărat al locuințelor aflate la periferia orașului.

Cluj-Napoca ocupă un loc fruntaș la nivel național în ceea ce privește numărul de proiecte pentru un oraș inteligent, cu 16 de astfel de inițiative, potrivit Vegacomp Consulting. Aplicația de smart parking, internetul gratuit, stațiile de încărcare a mașinilor electrice, plata online a taxelor, autobuzele electrice – doar câteva dintre elementele care au grăbit dezvoltarea.

Din punct de vedere demografic, creșterea populației are loc într-un ritm mai stabil în Cluj-Napoca față de București, în condițiile în care populația Capitalei a scăzut în ultimii ani 5 ani cu aproximativ 55.000 locuitori (0,7%). În tot acest timp, numărul locuitorilor din Cluj-Napoca a crescut cu aproximativ 2 procente, bazându-se în special pe sporul natural pozitiv.

În 2018, Clujul a înregistrat un PIB per cap de locuitor de 12.400 de euro – al treilea cel mai mare de la nivel național. Județul Cluj se remarcă prin numărul ridicat al firmelor cu participație străină la capital (9.627), clasându-se pe locul 3 la nivel național. De asemenea, rata șomajului la nivelul județului este de doar 1,8%, iar venitul mediu net a fost în anul 2018 de 3.115 de lei – al doilea cel mai mare de la nivel național, după București.

De altfel, Banca Transilvania, fondată în Cluj-Napoca în urmă cu mai bine de 25 de ani, a ajuns cea mai mare bancă din sistemul local după active și domină Topul Forbes 500 cele mai puternice companii românești din 2018. Mai mult decât atât, cea mai mare creștere a înmatriculărilor de firme noi și PFA-uri în 2017 a avut loc în județul Cluj, cu 50% mai multe comparativ cu 2016, spun analiștii de la Forbes.