Ministerul Sănătăţii a transmis către toate spitalele din ţară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă, informează Sorina Pintea, precizând că una dintre măsuri vizează accesul vizitatorilor „în mod real” în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc.

Au mai fost transmise recomandări suplimentare – limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgenţă a stocurilor cu antiseptice şi dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”, a precizat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit ministrului, în cursul zilei de miercuri, Institutul Naţional de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind „managementul contacţilor, al focarelor şi cazurilor severe de gripă”. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri dimineaţă că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii.

30.000 de vaccinuri vor fi distribuite începând de joi

Sorina Pintea a declarat că Ministerul a comandat, suplimentar, 30.000 de doze de vaccinuri, care vor fi distribuite, începând de joi, către direcţiile de sănătate publică din ţară, care au solicitat acest lucru. Până la acest moment, peste un milion de persoane din grupele de risc s-au vaccinat.

La nivelul Ministerului Sănătăţii, din cele 1.300.000 de doze achiziţionate pentru populaţia din grupele de risc, au fost vaccinate 1.287.250 de persoane până ieri (marţi, n.r.). Ministerul Sănătăţii a comandat suplimentar 30.000 de vaccinuri care începând de mâine vor fi distribuite în ţară la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceat lucru”, a spus Sorina Pintea, într-o declaraţie de presă.

coral