Comisia MAI anchetează Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj după înmormântarea cu onoruri militare a lui Ioan D. Gocan, fost colonel de Securitate cunoscut și pentru anchetele făcute împotriva Doinei Cornea. Situația este necunoscută pentru IJJ Cluj.

După înmormântarea din ziua de 06.11.2020 cu onoruri militare a fostului colonel de Securitate Ioan D. Gocan, a fost sesizat Ministerul Afacerilor Interne și au început o anchetă în acest sens la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj. Sorin Despina, purtătorul de cuvânt MAI declară pentru G4Media.ro ca îi este necunoscută această situație și afirmă că Jandarmeria nu are o bază de date cu militarii care au comis infracțiuni și nu este în atribuția lor de a ține o evidență cadrelor militare cu un istoric penal.

CITEȘTE ȘI:

Fost securist condamnat oficial, înmormântat cu onoruri militare la Cluj

Ioan D. Gocan este cunoscut pentru faptul ca a anchetat-o pe Doina Cornea, scriitoare care s-a remarcat pentru atitudinea sa anticomunistă și pentru faptul ca instanța a constatat ca a făcut poliție politică pe perioada regimului comunist.

„Cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare”

Totodată în urma unui ordinului 64 eliberat pe 30 aprilie 2014 de Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, este permis că orice colaborator sau lucrător de ai Securității să dispună de dreptul la onoruri militare la cerința familiei. Excepția o fac doar cei cărora li s-a aplicat o ,,măsură de degradare militară” în urma unui ordin de ministru conform Articolului 42 din ordinul 64/30.04.2020.

„În conformitate cu O.M.A.I nr.64 din 2014, cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare. În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare militară, persoana la care se face referire avea dreptul la onoruri militare. Facem totodată precizarea că la respectiva înmormântare nu a participat niciun reprezentant al conducerii instituției noastre”, a transmis Jandarmeria Cluj.

 

coral