DSP Cluj a deschis o anchetă epidemiologică, la Turda, după ce o polițistă a murit de COVID-19, iar șefii au încercat să ascundă cazul.

Szilard Tasnadi, prefectul Clujului, a transmis un comunicat prin care explică decesul polițistei din Turda, dar și ce a scos la iveală ancheta realizată de către Direcția de Sănătate Publică Cluj.

„Referitor la angajata care a decedat în data de  02.04.2021, fac următoarele precizări:

 În data de 26.03.2021 persoana în cauză s-a prezentat la Spitalul Municipal Turda, fiind testată pozitiv cu test rapid, decedând în data de 02.04.2021. Potrivit angajatorului, defuncta nu a fost la birou în perioada 19.03-26.03, își desfășura activitatea în același birou cu alte 3 persoane, care nu prezintă semne de COVID nici în momentul redactării adresei (06.04.2021).

Totodată, se precizează faptul că, în data de 19.03.2021, la sediul din Piața Romană nr. 39, s-a realizat o dezinfecție a tuturor încăperilor de către o societate specializată.”, a transmis prefectul Tasnadi cu privire la decesul polițistei.

Conform anchetei deschisă de Direcția de Sănătate Publică, s-a stabilit că persoana decedată nu a dorit să fie vaccinată cu serul produs de AstraZeneca, fiind realizat inclusiv un acord scris în acest sens.

„Cu privire la vaccinare, Poliția Locală Turda a menționat faptul că la începutul etapei a II-a de vaccinare, Poliția Locală Turda a înscris entitatea juridică pe platformă și a adăugat toți angajații în sistem, pentru a se putea programa la vaccinare în mod individual sau prin intermediul instituției.

Având în vedere faptul că nu s-a reușit programarea la Colegiul Mihai Viteazu, s-a propus programarea la alte centre de vaccinare din județul Cluj unde erau locuri libere, despre care au fost informați angajații. Cei doritori de a se vaccina cu AstraZeneca s-au programat în urma informării, la centre de vaccinare din Cluj-Napoca. Defuncta și-a manifestat în scris dezacordul privind vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca.

În data de 11.03.2021 DSP Cluj a recomandat înscrierea angajaților la centre de vaccinare unde sunt locuri disponibile prin programări colective sau individuale, iar la data de 15.03.2021 polițiștii locali care nu s-au vaccinat s-au înscris pe listele de așteptare ale centrelor de vaccinare de pe raza Municipiului Turda și au fost efectuate programări pe platformă începând cu data de 07.04.2021.”, se arată în comunicatul transmis de prefectul Clujului.