Etapa a doua a vaccinării anti-COVID va demara vineri, 15 ianuarie, fiind dedicată persoanelor de peste 65 de ani, bolnavilor cronici și angajațiilor din domeniile cheie, cum ar fi administrația, telecomunicațiile, apărarea.

Județul Cluj va avea, în total, 30 de centre de vaccinare pentru imunizarea populației împotriva COVID-19, dintre care una va fi în comuna Apahida.

Grigore Fati a vorbit la ZIUA LIVE despre situația centrului de vaccinare din Sânnicoara, care ar trebui să deservească alte cinci comune, dar cheltuielile să fie suportate doar din bugetul primăriei Apahida.

„Ar fi de preferat să nu avem dispute pe tema asta, Ministerul Sănătății și Guvernul ar trebui să rezolve problema finanțării acestor activități. La Apahida avem și noi un centru de vaccinare cu două puncte de vaccinare, în Căminul Cultura din Sânnicoara și avem arondate încă cinci comune: Jucu, Bonțida, Dâbâca, Borșa și Cojocna, iar aici iarăși va apărea o problemă, justificarea cheltuielilor de către comuna Apahida.

Asta înseamnă să susținem noi vaccinarea tuturor celorlalți cetățeni din comunele respective, care nu au nicio implicare financiară, de acord, dacă banii vin de la Guvern. Dar, remarca pe care am auzit-o, ca primarii să prindă în buget sumele, mi se pare că nu rezolvă problema, dacă toate cheltuielile rămân în cârcă primăriilor, vom aveam niște cheltuieli foarte mari”, a declarat  edilul comunei Apahida.

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a spus că centrul de vaccinare de la Apahida, amplasat în căminul cultural din Sânnicoara, va fi funcțional din punct de vedere logistic vineri, 15 ianuarie, dar nu are personal.

Fati a declarat că centrul a fost amenajat în căminul cultural, în birourile de la etajul întâi.

”Avem acolo cinci birouri, care acum sunt cabinete de vaccinare. Vineri va fi totul funcțional, dar nu avem medici, asistente, medic coordonator, medic de terapie intensivă. Noi nu avem un spital în subordine sau cabinete și să mutăm personalul de acolo.

Din noiembrie, de când am fost desemnați centru de vaccinare nu s-a putut da o hotărâre pe baza căreia să putem angaja cadre medicale. Probabil că nu au avut timp cei de la guvernare. Este un haos generalizat. Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, este absent total și nu spune nimic. Noi așteptăm să vedem ce se va decide”, a spus Grigore Fati, potrivit stiridecluj.ro.

Acesta a precizat că în centrul din Sânnicoara se vor vaccina 5000 de oameni, în faza a doua, care trebuia să înceapă în 15 ianuarie.

”Noi am pregătit două cabinete. Trebuie să avem acolo 4 medici, 4 asistente, un medic coordonator, un medic de terapie intensivă, infirmiere și registratori, adică vreo 12 – 14 oameni, pentru care trebuie un buget lunar de 100.000 – 140.000 de lei, iar în 6 luni ajungem la 700.000 de lei, suma minimă. Sperăm să ne deconteze. Poate că în noua decizie va scris asta. În plus, să ni se spună cum să facem angajările”, a mai precizat Fati.

În Apahida, se vor vaccina oameni din cinci localități: Apahida, Jucu, Cojocna, Bonțida și Dăbâca. Transportul celor care se vor imuniza nu se știe cine îl va suporta.