Membrii grupului „Tradiții Ormănene”, format din săteni și fii ai localității Orman, județul Cluj, coordonator Aurora Cozma, au reînviat duminică, 7 iulie 2019, obiceiul pastoral „Împreunatu’ oilor”.

Organizat cu sprijinul Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de Primăria comunei Iclod, evenimentul a avut loc în hotarul de la intrarea în sat, pe pășunea oilor.

La orele amiezei oile au fost mulse și laptele a fost măsurat, ca odinioară, după metode tradiționale. În lumea satului, mai demult, proprietarul ale cărui oi aveau cel mai mult lapte era desemnat a fi „turmașul”, cel care se îngrijea, pe toată durata pășunatului, de bunul mers al lucrurilor privind oile sătenilor. 

Sătenii au venit la stână îmbrăcați în straie populare și au adus mâncare și pentru toți cei prezenți la „împreunatu’ oilor”. De obicei, la manifestare participă locuitorii satului, ciobanii tocmiți pentru a paște oile pe toată durata anului, preotul și reprezentanții comunei. Totul s-a încheiat cu degustare de preparate tradiționale, cu muzică și cu joc. Manifestarea a avut ca scop conservarea şi promovarea acestui obicei în rândul comunității, dar și al tinerilor.

Întregul obicei a fost fotografiat pentru arhiva Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

coral