După un deceniu de muncă și proiecte, oamenii din Huedin vor avea, în sfârșit, gaz! Evenimentul de punere în funcțiune a sistemului de distribuiție a gazului metan în orașul Huedin va avea loc în data de 28 decembrie,d e la ora 12:00, la Stația de Reglare-Măsurare-Predare, din Huedin, pe drumul național 1R la ieșirea din oraș, spre Beliș.

„Într-adevăr, sistemul de distribuție a gazului va fi pus în funcțiune în data de 28 decembrie. Este o mare realizare și un vis împlinit pentru oamenii din Huedin, care așteaptă de 50 de ani introducerea gazului în oraș”, a declarat pentru BZC Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin.

Huedin este singurul oraș din județul Cluj care nu este racordat la gaz. Oamenii din zonă încă își fac foc în sobă, pe lemne pentru a se încălzi, iar pentru gătit folosesc butelii cu gaz. De asemenea, această problemă aduce după sine o alta, și mai mare: orașul din punct de vedere economic este aproape mort. Din fericire, după ani întregi de lupte, mai este puțin până și Huedinul va avea gaz.

Un proiect început în urmă cu un deceniu

Reprezentanții locali s-au luptat timp de un deceniu ca gazul să fie introdus în localitate.

„Cu gazul am început în 2009 acest proiect majorat, care a fost îngrozitor de greu. În primul mandat am reușit să aduc magistrala la Huedin, care a necesitat 190 de avize. Când am terminat avizele, trecuse un an și a trebuit să le iau de la început. A fost un proiect foarte mare. De două ori mi s-a refuzat și apoi am reușit să fac un proiect viabil care se numește Creșterea siguranței energetice a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul, dacă se va face, este o buclă care va lega Cluj-Napoca, Florești, Gilău, Huedin, Aleșd, se întoarce prin Sălaj și ajunge în Baciu. Presiunea gazului în Cluj-Napoca, asta este idea, va fi la fel și în Mănăștur și în Baciu. Proiectul l-am împărțit în patrue. Primul tronson, care ajunge la 7 kilometri după Huedin s-a realizat. Noi avem magistrala dusă. Nici nu mi-am închipuit că cea de-a doua etapă va fi mai grea decât prima, adică o distribuție de gaz în oraș. Am tot licitat, nu a venit nimeni. Am facut presiuni la guvern. Trei ani a stat legea în Parlament”, a explicat primarul.

Locuri de muncă pentru oamenii din Huedin

Lipsa gazului influențează negativ orașul din punct de vedere economic. Locurile de muncă nu sunt foarte variate, iar gazul ar atrage compacii care ar genera locuri de muncă, astfel încât să aibă tinerii posibilități să se angajeze chiar în Huedin, să nu fie cu toții nevoiți să migreze spre Cluj-Napoca.

„Sunt investitori care se interesează de Huedin și așteaptă să fie introdus gazul, fiindcă din punct de vedere strategic zona este foarte bună. Avem o firmă care în urmă cu 7-8 ani a cumpărat 40 de hectare de teren pentru a deschide o filieră la noi. Firmele ar genera cel puțin 300 de locuri de muncă, ceea ce e foarte mult în orașul nostru. Există locuri de muncă în comerț. Degeaba se spune că nu sunt locuri de muncă. Sunt, dar nu foarte bine plătite. Problema este migrația forței de muncă tinere și bine pregătite”, a adăugat Moroșan.

coral