Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat vineri că s-au încheiat lucrările de reabilitare a faţadelor şi acoperişului Episcopiei Greco-Catolice, la doi ani de la incendiul care a distrus această clădire emblematică a oraşului.

Edilul a mulțumit orădenilor, care au contribuit cu 2 milioane de euro, din taxe și impozite, pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare.

„Nu puteam să lăsăm această clădire încărcată de istorie, din centrul oraşului, fără s-o readucem cât mai repede posibil la starea iniţială. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au făcut donaţii, tuturor celor care au contribuit financiar la reabilitarea clădirii. Orădenii sunt cei mai mari donatori, ei contribuind cu o sumă de aproximativ 2 milioane de euro, atât cât reprezintă până acum costul total al reabilitării, din impozitele și taxele plătite de toți orădenii către bugetul local”, a scris Bolojan pe Facebook.

În această toamnă, obiectivul Primăriei Oradea este să găsească finanțare pentru continuarea lucrărilor, fie din bani europeni, fie din fondul de patrimoniu național pe care îl gestionează Ministerul Culturii sau din bugetul local, într-o formă de cofinanțare. 

„Sper că în următorii ani această clădire va reintra în toată splendoarea ei în circuitul public din Oradea, devenind un centru de cultură care să-i deservească pe orădeni”, a adăugat Bolojan. 

Clădirea a fost grav afectată de incendiul de acum doi ani. 

coral