În datele de 4 și 6 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Independent Magic Puppet din Cluj-Napoca (Bulevardul Eroilor, nr.16) va avea loc avanpremiera, respectiv premiera spectacolului „Pe Drum”, un spectacol de educație rutieră pentru tineri.

Nerespectarea regulilor de circulație, arivismul, corupția și neimplicarea autorităților pentru a pune capăt agresivității în trafic au făcut din România o junglă rutieră populată cu creaturi curioase, în care povești deopotrivă amuzante și triste continuă să ne farmece și să ne dea speranțe pentru schimbare.

Spectacolul dorește să arate problemele cu care se confruntă tinerii conducători auto care se pregătesc să urmeze școala de șoferi sau au intrat recent în posesia unui carnet de conducere, dar și pentru a întrevedea unele soluții la problemele din trafic.

„Contextul care face necesară prezența proiectului Pe Drum pe scena unui teatru (mai ales pentru publicul tânăr) este situația precară a condițiilor de trafic din România și faptul că țara noastră se situează, din momentul aderării la Uniunea Europeană în 2007 și până în prezent, pe ultimele trei locuri la numărul de accidente rutiere din UE împreună cu Bulgaria și Latvia. Deși la nivel național au existat proiecte culturale cu tematică rutieră, natura acestora nu vizează educația publicului tânăr. Pe Drum este un spectacol adresat acestui public în general și în special acelor elevi din clasele terminale și studenților care vor dobândi în curând (sau au dobândit recent) carnetul de conducere. Implicarea mea personală în acest proiect educațional este motivată de lipsa programelor de educație rutieră în școală, pe canalele de socializare sau în mass-media, programe menite să conștientizeze publicul asupra riscurilor nerespectării regulilor de circulație de către șoferi. În aceste condiții, este necesară nevoia unei acțiuni de conștientizare. Aceasta mai ales în contextul în care vizibilitatea fundațiilor și asociațiilor care se ocupă de siguranța circulației este eclipsată de știri axate pe latura spectaculoasă a accidentelor de circulație. Nu în ultimul rând, neîncrederea cetățeanului de rând în poliție și lipsa de respect de care se „bucură” această instituție în România face necesară promovarea unei noi fețe a acestei instituții, o față umană și îngrijită, pe care Poliția Română se străduiește să o răspândească la nivelul societății”, a explicat Lucian Țion, regizorul spectacolului.

Credits

de Lucian Țion și Darius Prodan

regia: Lucian Țion

cu: Leonard Chionac, Ioan Crișan, Demetra Vasiliu, Dragoș Lupău

Durata: aproximativ 75 de minute

Bilete pentru avanpremiera și premiera spectacolului costă 35 de lei și pot fi achiziționate accesând linkul: https://eventbook.ro/theater/bilete-pe-drum-mp?hall=teatrul-magic-puppet-cluj-napoca

„Pe drum” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Magic Puppet

Asociația Magic Puppet este o organizație care are ca scop promovarea artei păpușeriei și a magiei scenice publicului larg, indiferent de vârstă. Principalele activități ale organizației includ crearea și desfășurarea de spectacole educative pentru copii, realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri și implicarea voluntarilor în proiectele noastre de educație prin proiecte culturale.

Încă de la înființare, Magic Puppet și-a desfășurat preponderent activitatea în mediul rural, funcționând ca o companie de teatru ambulant, activitatea de bază, spectacolele, fiind nu de puține ori completată de scurte discuții cu copii despre ce înseamnă teatru/teatru de păpuși, demonstrații de mânuire ș.a. Astfel s-a creat nevoia de proiecte adresate comunităților defavorizate.

Începând din anul 2019, Magic Puppet și-a deschis sediul pe Bulevardul Eroilor nr.16, unde au loc săptămânal spectacole și ateliere.

Mai multe informații se găsesc aici: https://magicpuppet.ro/