Fabrica clujeană Terapia a anunțat că se pregătește să fabrice un medicament împotriva coronavirusului. Este vorba despre două preparate care ar putea fi aduse de compania Terapia Cluj, de la o sucursală din Japonia.

”Şcoala japoneză a lansat în studii clinice două preparate care se fabrică în Japonia. Este vorba despre Favipiravir, despre acest produs s-a mai vorbit şi la începutul pandemiei şi sunt o serie de studii cu rezultate încurajatoare. Acest preparat este un preparat anti gripal la bază, dar se pare că are şi efecte împotriva SARS Cov-2. Cel de al doilea preparat este Nafamostat. Acesta este un produs injectabil şi din nou sunt date de literatură care arată că în fazele severe ale bolii, împreună cu anti-coagulante, este un preparat care limitează efectele şi simptomele bolii”, declară Dragoş Damian, reprezentantul Terapia.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

”Noi avem o sucursală în Japonia şi am reuşit destul de repede să punem în fabricaţie aceste produse. O să urmeze bineînţeles formalităţile de import, de înregistrare a medicamentelor şi cam 20 de doze din fiecare dintre cele două produse, noi estimăm că o să ajungă în România în lunile iulie şi august.”

Dacă aceste medicament îşi dovedesc eficienţa ar putea fi fabricate şi în România. Până acum nu au fost raportate efecte adverse la tratamentul cu Favipiravir însă, Nafamostat, care este un preparat injectabil, poate cauza probleme cardiace, spun specialiştii.