Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” S.A. au primit de la Comisia Europeană confirmarea oficială a aprobării finanțării nerambursabile a celei mai mari investiții edilitare implementate până în acest moment în județul Cluj.

În valoare totală de 355,6 milioane de euro, “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020” a fost selectat în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare și va fi derulat până la finele anului 2023 de către operatorul regional de apă la care Consiliul Județean Cluj este acționar majoritar.

Astfel, Comisia Europeană a emis Decizia de punere în aplicare a Comisiei de aprobare a contribuției financiare la proiectul major, respectiv a sumei de 324.457.570 euro, cuantum ce reprezintă costul eligibil total al proiectului major de investiții. Din valoarea eligibilă a proiectului, 77,18% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13% este contribuția de la Bugetul de Stat și 2% este contribuția autorităților locale din aria proiectului. În ceea ce privește valoarea neeligibilă, în procent de 7,82%, aceasta va fi acoperită de Compania de Apa Someș prin contractarea unui credit bancar.

În prezent, echipa de implementare a proiectului lucrează intens la finalizarea documentațiilor tehnice aferente celor 26 de contracte de lucrări. Această activitate este destul de avansată, o parte dintre contracte fiind deja licitate și așteptându-se doar evaluarea ofertelor și semnarea contractelor cu firmele câștigătoare. De asemenea, în paralel se lucrează la obținerea autorizațiilor de construire pentru derularea lucrărilor de execuție propriu-zisă.

Reamintim faptul că proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din 174 de localități din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 persoane. În acest fel, peste 240.000 de locuitori din cele două județe vor beneficia de apă potabilă, respectiv 72.000 de locuitori vor fi racordați la o rețea centralizată de canalizare. Proiectul este astfel gândit încât să asigure preluarea în sistem centralizat a sistemelor locale de apă realizate din investiții publice ale primăriilor, dar și posibilitatea conectării ulterioare a cât mai multor localități rurale la acest sistem centralizat, evitându-se, astfel, vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbărilor climatice. 

Modernizarea şi extinderea infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea socio-economică a județului Cluj, prin ridicarea standardului de viață din această zonă și prin creșterea gradului de atractivitate pentru investitori și nu numai. Astfel, urmare a implementării proiectului, procentul de locuitori racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile va ajunge la cca. 99,14% iar cel de racordare la canalizare va ajunge la peste 97,5%, net superioare mediei naționale.

coral