Mai mulți români care au plecat din Cluj Napoca în cursele charter cu destinația Germania pentru a munci la fermele de sparanghel din Germania acuză că sunt înșelați, că li s-au reținut documentele de identitate și că sunt plătiți cu sume mult mai mici decât cele din contracte.

Oamenii reclamă faptul că deşi s-au înţeles să primească 13,30 Euro pe oră, aceştia au aflat la faţa locului că vor primi 0,65 Euro/KG cules, motiv pentru care au refuzat să meargă la muncă.

În imaginile publicate pe Facebook, reprezentata fermierului german le explică faptul că trebuie să plătească 300 de euro pentru a-şi primi actele înapoi şi că pot oricând merge la muncă. Suma ar reprezenta costul transportului până în Germania şi al cazării asigurate de fermierul neamţ. În replică, românii îi spun că nu asta a fost înţelegerea în momentul când au plecat din România şi îi spun că trebuie să îi trimită înapoi acasă cu avionul. 

Femeia care a publicat imaginile spune că au nevoie de ajutor pentru a putea să se întoarcă în România. Oamenii susţin că, dacă nu vor ieşi la muncă, trebuie să stea 14 zile în izolare, iar fermierul nu le va mai asigura mâncarea.

coral