Guvernul s-a reunit luni în şedinţă, pentru a aproba hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând cu 15 septembrie.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că Guvernul a adoptat luni proiectul de hotărâre care prelungeşte starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie.

Comitetul pentru Situații de Urgență a hotărât să permită organizarea de mitinguri electorale, însă în limita a 100 de persoane, în aer liber și cu respectarea măsurilor de distanțare fizică.

„Astăzi a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Prin hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată au fost mai multe propuneri care se referă la 3 aspecte şi anume: campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. (..) Deci se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordinul ministrului Sănătății și a ministerelor de resort, care sunt ordine comune”, a declarat Raed Arafat, la finalul şedinţei de luni a Guvernului.

Hotărârea de Guvern care prelungeşte starea de alertă a eliminat totodată și restricţiile pentru sporturile de contact (box, lupte, karate şi altele).

Și premierul Ludovic Orban a anunțat că manifestațiile vor fi permise cu participarea a cel mult 100 de persoane, în aer liber, care vor trebui să respecte distanțarea fizică și să poarte masca. Prim-ministrul a adăugat că a avut o solicitare din partea HORECA privind organizarea de traininguri sau workshopuri.

„Aici am avut o solicitare din partea HORECA. Aici după părerea mea este acoperit. Adică şi ei organizează evenimente – traininguri, spectacole în hoteluri şi să li se aplice şi lor aceleaşi reguli ca la teatre şi cinematografe, adică să poată să organizeze evenimente”, a subliniat Orban.

La rândul său, Raed Arafat a explicat că, în cazul în care „se organizează un seminar sau un workshop există reguli şi pot să organizeze acest lucru în aceleaşi condiţii”.

„Deci nu există nicio interdicţie, respectând regulile de organizare a workshopurilor şi seminariilor”, a conchis Arafat.

Alegeri locale 2020, reguli speciale anticoronavirus

În ședința de Guvern, cabinetul Orban a stabilit și regulile pentru ziua alegerilor locale. Astfel, înainte, dar și după vot, alegătorii se vor dezinfecta pe mâini și vor trebui să stea la cel puțin un metru unul de celălalt, inclusiv dacă așteaptă la coadă.

În interiorul secției de votare, vor putea fi cel mult 5 alegători în același timp. Cu toții, inclusiv membrii secției, vor purta măști de protecție. Secția de votare va trebui aerisită, iar între membrii acesteia și alegători nu trebuie să existe contact direct.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că a fost introdusă o măsură pentru ca cei care au carte de identitate să introducă personal cartea ”în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte”.

”S-a mai introdus o modificare, de fapt o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, în sensul în care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte. Cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mâinilor lucrătorului şi cel care preia buletinul”, a explicat Arafat. coral