Peste 400 de medici, asistente și registratori medicali vor fi implicați în etapa a doua a vaccinării anti-COVID, în municipiul Cluj-Napoca.

Etapa a doua a vaccinării anti-COVID va demara vineri, 15 ianuarie, fiind dedicată persoanelor de peste 65 de ani, bolnavilor cronici și angajațiilor din domeniile cheie, cum ar fi administrația, telecomunicațiile, apărarea.

Această etapă se va desfășura, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în 13 centre de vaccinare: 11 ale primăriei și 2 ale unor unități medicale.

Primarul Emil Boc a spus că trebuie 407 angajați pentru cele 11 centre de vaccinare din Cluj-Napoca. Cel mai mult va câștiga medicul, 100 de lei pe oră. 

La un calcul se vede că un medic coordonator va încasa 100 de lei pe oră, 800 de lei pe zi, adică 16.000 de lei pe lună. Medicii care fac vaccinarea vor lucra 6 ore pe zi, adică 12.000 de lei pe lună. Boc a spus că nu puteau fi folosite cabinetele medicilor de familie.  

„Costurile cele mai mari sunt cele legate de plata personalului. Pentru 11 centre, ale primăriei, e nevoie de 11 medici coordonatori, care răspunde de tot ce se întâmplă. Apoi, sunt medicii care asistă și înainte, și după vaccinare, acordă ajutor, dacă este cazul. Pentru asta, 44 de medici sunt necesari pentru două schimburi. Sunt 220 de asistente medicale pentru că este o etapă înainte de a intra la vaccin, o etapă de vaccinare, o etapă post-vaccinare, conform metodologiei. Mai sunt 132 de regisratori medicali, care iau datele, verifică planificare în platformă, emit dovada de vaccinare, iau consimțământul pentru vaccinare. În total, sunt 407 persoane implicate și nu sunt ușor de găsit. În prima parte nu e atât de complicat, până începe școala,  pentru că putem utiliza o parte din persoalul medical din cabinetele școlare. După ce încep școlile, va trebui să căutăm alt personal”, a spus Emil Boc.

Salariile cadrelor medicale implicate în vaccinare se calculează pe oră, astfel că medicii vor primi 100 lei/oră, asistentele medicale – 50 de lei/oră și registratorii – 25 de lei/oră.

„Medicii primesc 100 de lei pe oră, asistentele medicale, 50 de lei pe oră, iar la registratorii medicali, 25 de lei pe oră. Toate aceste sume calculate pe șase luni, cât va dura minim această perioadă de vaccinare, ne ridică la 18.866.000 de lei. Aceasta e numai partea de personal. Mai sunt cheltuieli de dotare a centrului, e nevoie de 11 frigidere, 11 paturi de consultație, scaune de vaccinare, mese, dispensere pentru dezinfectant, 6.000 de litri de dezinfectant, 13 calculatoare, 13 scannere și altele”, a transmis primarul.

coral