Trei blocuri de locuințe, o clădire de birouri și un magazin Lidl vor fi construite pe strada Fabricii de Chibrituri, lângă magazinul Dedeman. Investitoriul este GEAINV SA, fosta Tehnofrig Imobiliare, controlată de doi oameni de afaceri clujeni, și Lidl România.

Proiectul imobiliar este amplasat pe terenul de aproape 3,5 hectare de pe strada Fabricii de Chibrituri nr. 5-11. Terenul este deținut de GEAINV SA ( 19.475mp) și Lidl România (15.000 mp). PUZ-ul pentru Ansamblu locuințe colective, birouri și servicii și supermarket a fost dezbătut în Comisia de urbanism.

Terenul studiat este amplasat în fosta zonă industrială aflată în plină restructurare urbană, delimitată la sud de strada Fabricii de Chibrituri și la nord de pârâul Nadăș. Zona este neomogenă din punct de vedere al tipologiilor de construcții și al parcelelor, locuințele unifamiliale izolate alternează cu parcele ample ale incintelor industriale”, se arată în documentație.

Blocurile propuse au 3 niveluri subterane, parter, 5 etaje+etaj retras și etaj tehnic și vor păstra o zonă de protecție de 15 metri până la răul Nadăș, zonă care va fi amenajată. Și clădirea de birouri amplasată spre strada Fabricii de Chibrituri va avea același regim de înălțime.

Firma GEAINV SA, fostă Tehnofrig Imobiliare, aflată în sfera de influenţă a doi dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Cluj, Horia Ciorcilă şi Dorel Goia, mai are în avizare un PUZ în zonă, peste râul Nadăș, pentru un ansamblu cu 10 blocuri cu regim de înălțime de până la 8 etaje. Cele două proiecte vor fi legate.

Astfel potrivit documentației dezbătute de comisia de urbanism se va realiza ”preluarea propunerii de amenajare a celor două treceri (poduri) peste părâul Nadăș din Planul Urbanistic Zonal învecinat „PUZ pentru construire ansamblu rezidențial – str. Fabricii de Chibrituri nr. 5-11, str. Maramureșului nr. 36, str. Maramureșului nr. 48, str. Jean Jaures f.n., Cluj-Napoca”.

Totodată va fi  realizată o trecere pentru pietoni și se va semaforiza intersecția dintre strada Fabricii de Chibrituri și strada Gării.

Accesul principal la viitorul ansamblu de locuințe se realizează din strada Fabricii de Chibrituri. Accesul la parcela Lidl se realizeaza pe drumul existent pe latura vestică a terenului.

”Dorim să oferim primăriei 1.110 metri pătrați de teren pentru a amenaja un parc sau altă funcțiune publică. Nu am prevăzut o grădiniță, deoarece în apropiere se află proiectul celor de la Liberty, care au prevăzută grădiniță”, a spus proiectantul.

Membrii comisiei au atras atenția că ansamblul este prea mare, fiind vorba despre peste 200 de locuințe, spații de birouri și supermarket.

”Ar trebui să fie și stație de autobuz pe care să o amenajați”, a spus primarul Emil Boc.

”Zona va fi foarte densă pentru că mai este și celălalt ansamblu peste Nadăș, realizat de același investitor. Eu recomand să faceți o creșă cu caracter public pe care să o predați primăriei”, a spus arhitectul șef al orașului, Daniel Pop.

”Eventual ați putea amenaja un spațiu pentru creșă la parterul unuia dintre imobile”, a opinat președintele comisiei, Adrian Iancu.

”Luați în calcul și varianta să renunțați la un corp și să primiți mai multe etaje”, a completat Daniel Pop.

”Inițial am propus 5 clădiri, ni s-a cerut să revenim, acum am ajuns la 4 clădiri”, a replicat proiectantul.

”Faceți 3 și veți avea distanță mai mare între clădiri”, a replicat prompt Daniel Pop.

Concluzia comisiei a fost că proiectantul trebuie să revină în CTATU după ce va realiza modificările solicitate.