Un român care lucrează în afara ţării trimite acasă în medie 500 euro pe lună, arată datele TransferGo, companie de transfer internaţional de bani online, potrivit căreia 59% dintre români consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României sunt banii trimişi familiei.

”59% dintre români consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei, iar 21% de banii cheltuiţi în vizitele lor în ţară. Aceasta în contextul în care aproape jumătate dintre români consideră că diaspora are o contribuţie financiară per ansamblu mică sau foarte mică la economia locală, iar 73% dintre români subestimează valoarea reală a sumelor trimise în ţară de către conaţionalii lor de peste hotare”, potrivit unei cercetări comandate de TransferGo şi derulate la finalul anului 2020.

”Sunt milioane de români din străinătate, clienţi TransferGo, care trimit bani acasă pentru a îşi întreţine familia, însă o mare parte dintre ei o fac cu gândul de a se întoarce într-o zi şi a încerca să îşi reconstruiască un viitor alături de ei,” a declarat Marius Nedelcu, chief marketing officer, TransferGo.

Potrivit TransferGo, în medie, un roman trimite acasă 500 euro pe lună.

”Această valoare este una destul de ridicată, având în vedere că venitul unui român care lucrează în Marea Britanie sau Spania, spre exemplu, este de aproximativ 2.000 euro. Practic, suma pe care acesta o trimite în ţară reprezintă un sfert din banii pe care îi câştigă într-o lună, restul fiindu-i necesar pentru a îşi acoperi costurile minime de trai, mai ridicate decât în România”, arată datele companiei.

Mai mult, conform datelor Băncii Mondiale, valoarea sumelor trimise în Romania în 2019 este de 7,2 miliarde de dolari, acestea reprezentând un procent de 3% din PIB-ul României.

Cu toate acestea, doar 20% dintre români sunt de părere că cei plecaţi în străinătate contribuie la dezvoltarea economiei locale prin investiţii făcute la întoarcerea în ţară, conform studiului derulat la cererea TransferGo la sfârşitul lui 2020. Potrivit aceluiaşi studiu totuşi, 60% dintre români consideră că cei plecaţi peste hotare ar trebui sa se întoarcă în ţară.

TransferGo, a lansat pe 1 decembrie 2020 o campanie care include o petiţie online adresată BNR pentru lansarea unei bancnote sau monede de colecţie dedicate diasporei. Până în prezent, peste 3.500 de români au semnat petiţia pentru emisiunea numismatică dedicată diasporei.

TransferGo este o companie de transfer internaţional de bani online, pentru persoanele care doresc să trimită bani familiilor lor. Compania a fost înfiinţată în 2012 de patru fondatori de origine lituaniană, iar sediul central se află în Londra, Marea Britanie. În prezent, compania are birouri şi în Vilnius, Berlin, Istanbul şi Varşovia.

TransferGo numără peste 2,5 milioane de clienţi din întreaga lume şi facilitează transferurile de bani online, rapid şi în condiţii de siguranţă, în 40 de monede diferite şi are acoperire în 66 de ţări.