La munte a venit iarna! Temperaturile scăzute din ultimele zile au adus primii fulgi de nea în Banat. Muntele Mic și Munții Țarcu au fost acoperiți de un strat subțire de zăpadă.

Marți, temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius, iar ploaia s-a transformat în ninsoare la altitudini de peste 1.600 de metri. În această dimineață, pe Vârful Țarcu s-au înregistrat -6 grade Celsius.

CITEȘTE ȘI:

A nins la Băișoara! Iarna începe să își facă simțită prezența

În acest context, un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat miercuri dimineață la Digi24 că vortexul polar este o circulație intensă a vântului și care „se extinde undeva între 10 și 5o kilometri în atmosferă”. „În această circulație, vântul poate să ajungă și până la 250 km/h”, a precizat el.

„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat Bogdan Antonescu.

„Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”, a subliniat expertul.

„Vortexul polar nu este o descoperire recentă, știm despre existența lui de foarte mulți ani și cercetările asupra acestui fenomen ne ajută în prognoza pe lungă durată, pentru o săptămână sau două în avans. N-aș putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent”, a mai spus el.

coral