Peste două milioane de români au ales să primească pensiile pe card, iar numărul este în creștere. Iată de ce surpriză vor avea parte acești români.

Vești bune pentru românii care primesc pensiile pe card! Iată ce se va întâmpla

Numărul pensionarilor care aleg să ia pensia pe card este în continuă creștere. Statul român economisește destul de mult virând pensiile prin bănci, și nu prin poștă.

Numărul pensionarilor care primesc pensiile pe card a ajuns, în august 2021, la 2,37 milioane de persoane, număr care reprezintă 46,15% din totalul pensionarilor. 

Simplu spus, numărul pensionarilor, dar și al banilor primiți sunt în creștere față de anii trecuți, însă măririle nu sunt inegale. Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în luna august a anului 2020, numărul pensionarilor era de 2,29 milioane, adică un procent de 44,18% din total, iar pensiile valorau 3,84 milioane de lei.

Pensiile trimise prin poștă sunt mai costisitoare decât cele trimise prin card

Costurile plătite de stat pentru trimiterea banilor pe cardurile pensionarilor sunt de aproape 10 ori mai mici decât prin poștă. 

Pensionarii care vor să primească pensia pe card trebuie să aibă conturi deschise la una dintre cele 21 de instituții cu care CNPP are încheiate convenții de virare a drepturilor, pentru a nu li se taxa comisioane.

Analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA Româna, a făcut declarații despre aceste lucruri.

„Dată fiind educația financiară redusă în Romania, cel mai probabil deschiderea către acest tip de plată va veni din partea pensionarilor din mediul urban și a celor cu venituri ridicate. Un alt factor în alegerea acestui mod de plată este accesul la bancomate, în mediul rural acesta fiind mai redus”, a declarat Adrian Codirlașu.

„Pensionarii ar trebui să se informeze asupra serviciilor pe care le furnizează banca la care au deschis contul în care își încasează pensia. Dacă este singurul cont bancar pe care îl dețin, conform reglementărilor europene, serviciile bancare de bază trebuie să fie oferite gratuit de către bancă. Fiind banii (și dreptul) pensionarului, acesta trebuie să își aleagă banca unde va primi pensii, iar autoritățile trebuie să ofere această opțiune”, a mai adăugat vicepreședintele CFA, Adrian Codirlașu.

coral