Primarul Emil Boc și-a public raportul de activitate pe anul trecut. Un document de 120 de pagini în care sunt prezentate principalele realizări ale municipalității, dar și proiecte demarate anul trecut în diferite domenii.

Din raport rezultă că modernizarea transportului public a ocupat un loc important în 2019 la Cluj-Napoca. Au fost cumpărate 50 de troleibuze și 30 de autobuze electrice. Tot pentru înnoirea flotei, există contracte de finanţare europeană pentru 24 de tramvaie, iar primele 6 tramvaie urmează să vină la Cluj-Napoca în 2020.

Au fost introduse 3 linii noi de transport în comun: linia 53 Mărăști – Piața Mihai Viteazul, linia 44 Grigorescu – Gheorgheni și linia 45 Gheorgheni – Zorilor. De asemenea, s-a extins proiectul „Autobuze școlare pentru elevi”, ajungându-se la 12 trasee. Pentru aceasta au fost achiziționate 10 autobuze noi.

În anul 2019 a intrat în funcțiune o bandă dedicată transportului în comun şi bicicletelor în cartierul Gheorgheni, pe tronsonul dintre sensul giratoriu de la Bulevardul Nicolae Titulescu – strada Slănic și Piața Cipariu și una pe Calea Florești, între breteaua de coborâre de pe str. Bucium și str. Taberei, pe o lungime de 760 ml.

De asemenea a demarat realizarea studiilor de pre-fezabilitate și fezabilitate pentru Metrou și Tren Metropolitan.

37 de proiecte de 170 de milioane de euro, fonduri europene

În exercițiul financiar 2014-2020, Primăria Cluj-Napoca a pregătit proiecte pentru finanțare din fonduri europene în valoare totală de peste 420 milioane euro.

Un număr de 37 proiecte în valoare totală de peste 170 milioane euro au fost deja contractate şi sunt în diverse faze de implementare. Cele mai importante proiecte intrate în faza de implementare sunt cele legate de transportul în comun, modernizarea şi reabilitarea termică a Spitalului Municipal; amenajarea unui parc nou în cartierul Între Lacuri; amenajarea Parcului Tineretului; reabilitarea Turnului Pompierilor; reabilitarea zonei străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – scuar CEC – Emile Zola – Sextil Puşcariu; reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi străzile adiacente (Republicii – primul tronson, Napoca, Petru Maior, Emil Isac); realizarea primei străzi „smart” din România – str. Molnar Piuariu.

Alte 10 proiecte în valoare de 80 milioane euro se află în etapa de evaluare.

Infrastructură și spații verzi

Anul trecut primăria a organizat concursuri pentru amenajarea ansamblului urban Cetățuia şi pentru proiectarea unui cartier nou – Sopor (pe 250 ha). Totodată s-a stabilit soluția câștigătoare pentru reamenajarea parcului Feroviarilor, în suprafață de 53.457 metri pătrați

S-au realizat lucrări pe 74 de străzi, cele mai importante proiecte fiind lărgirea străzii Bună Ziua și modernizarea străzii Ferdinand. Totodată s-au încheiat lucrările de modernizare la podul de la nodul N și au fost realizate în mare parte lucrările la Podul Fabricii și Podul Porțelanului.

Au fost înființate 775 de noi locuri de parcare, desființate peste 500 de garaje și au continuat lucrările la parkingurile în construcție de pe străzile Primăverii, Mogoșoaia și Hașdeu.

În anul 2019 au fost date în funcţiune Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) şi Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi – Zona Metropolitană Cluj (TEAM-ZMC), ambele în zona Lomb.

În ce privește spațiile verzi a început amenajarea noului parc în cartierul Între Lacuri, cu o suprafață de 9.450 mp, dar și proiectarea și execuția Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor (pe 21,3 ha). Un proiect nou anunțat către finalul anului a fost realizarea Bazei Sportive şi de agrement „La Terenuri” din cartierul Mănăștur.

Și în 2019 a continuat procesul online de bugetare participativă, care a ajuns la a treia ediție. coral