Este oficial! Amendă de 50.000 de lei pentru persoanele fizice sau juridice producătoare sau cele care se ocupă de comercializarea articolelor ce alcătuiesc uniformele de polițiști care nu respectă cu strictețe specificațiile tehnice. Ce se arată, mai exact, în noua măsură publicată deja în Monitorul Oficial.

Amendă de 50.000 de lei pentru românii care nu respectă legea

Potrivit prevederilor din Hotărârea de Guvern nr. 985/2021, care a apărut marți, 28 septembrie 2021, în Monitorul Oficial 924, persoanele fizice sau juridice care produc sau vând articole ce fac parte din uniforma polițiștilor și care nu respectă specificațiile tehnice cu strictețe vor fi pasibile de amendă cu până la 50.000 de lei.

Așadar, cei care vor produce sau vor vinde articole de echipament sau unele însemne distinctive care alcătuiesc uniformelor polițiștilor, în afara procedurilor legale de achiziție prevăzute de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile sau structurile aflate în subordinea acestuia, vor fi amendați și, de asemenea, le vor putea fi confiscate.

Măsura va avea aplicabilitate de la sfârșitul lunii octombrie

Toate aceste măsuri anunțate vor avea aplicabilitate de luna viitoare, mai exact, din data de 28 octombrie. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor cădea în resposabilitatea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române.

În prezent, Hotărârea de Guvern nr. 1.061/2002 prevede faptul că manufacturarea și comercializarea unor astfel de articole sunt interzise, însă nu sunt prevăzute sancțiuni pentru cei care se ocupă cu aceste lucruri. Prin urmare, după ce se va aplica măsura, vor apărea în legislație amenzi clare pentru persoanele fizice sau juridice care produc și comercializează articole pentru polițiști, neconforme cu specificațiile tehnice impuse.

„Art. 8 – (1) Producerea și/sau comercializarea, în tot sau în parte, a unor articole de echipament sau a unor însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000 la 50.000 lei.”, se arată în actul normativ publicat deja în Monitorul Oficial.

Nici închirierea uniformelor de polițist pentru filmări nu mai este posibilă

Printre motivele principale care au însoțit hotărârea în faza de proiect se numără faptul că lipsa unor sancțiuni dure pentru astfel de fapte a dus până acum la comercializarea unor articole care nu corespund necesităților și care se deteriorează foarte repede, fiind astfel afectată imaginea unităților de poliție.

Noua hotărâre spune că nici închirierea uniformelor de polițist pentru activități culturale și filmări nu mai este posibilă. Explicația în acest sens arată că prețul de închirire nu acoperă costul de achiziție al articolelor de echipament, iar articolele, odată închiriate, nu mai pot fi distribuite mai apoi polițiștilor, pentru că nu se mai află într-o stare bună. Însă, în cazul filmărilor, cei interesați vor putea să cumpăre astfel de uniforme de polițiști.

„La finalizarea activităților culturale și a filmărilor pentru care au fost achiziționate, uniformele se distrug de către persoanele juridice sau se păstrează la recuzita acestora”, se mai arată în HG 985/2021. Uniformele păstrate ca recuzită nu vor putea fi folosite mai târziu decât cu „aprobarea inspectorilor generali ai structurilor care utilizează modelele respective de uniforme”, mai completează actul normativ, potrivit avocatnet.ro. coral