Consiliul Naţional al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candidaţilor la alegerile locale din 9 iunie: Care sunt solicitările tinerilor Consiliul Naţional al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candidaţilor la alegerile locale din 9 iunie şi le cere să prioritizeze educaţia în posibilul mandat. Documentul intitulat ”Alegeri locale, priorităţi clare: educaţie pentru viitorul nostru” detaliază demersurile pe care elevii le-ar vrea realizate de către politicieni.

”Consiliul Naţional al Elevilor lansează o scrisoare deschisă candidaţilor la alegerile locale! Scrisoarea solicită ca aceştia să se angajeze să prioritizeze educaţia în posibilul mandat, asumându-şi îndeplinirea obiectivelor prezentate în scrisoarea de angajament «Alegeri locale, priorităţi clare: educaţie pentru viitorul nostru!». Alegerile locale sunt un moment crucial pentru a pune educaţia pe agenda publică şi a candidaţilor, având în vedere starea actuală a sistemului – subfinanţare, schimbarea Legii învăţământului preuniversitar, incertitudinea elevilor legată de viitorul lor profesional şi multe altele”, au transmis, luni, reprezentanţii Conmsiliului Naţional al Elevilor.

CNE: În ultimii ani, educaţia din România a trecut prin greutăţi semnificative

Potrivit acestora, în ultimii ani, educaţia din România a trecut prin greutăţi semnificative, de la trecerea abruptă la şcoala online în timpul pandemiei, subfinanţare şi până la cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani.

”Aceste provocări au evidenţiat nevoia acută de responsabilitate şi transparenţă din partea decidenţilor în ceea ce priveşte viitorul sistemului educaţional românesc”, au mai transmis elevii.

În scrisoarea de angajament pentru viitorii decidenţi ce vor fi aleşi pe 9 iunie, elevii au detaliat demersurile pe care le-ar vrea aplicate:

Solicităm demararea de proiecte şi acţiuni menite să scadă abandonul şcolar de pe raza localităţii, pentru ca numărul de aproape 4.500 de elevi de clasa a VIII-a care au abandonat şcoala în 2023, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii, să scadă semnificativ.

Solicităm să sprijiniţi proiecte ale şcolilor, elevilor, profesorilor, părinţilor şi ale organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul educaţiei.

Solicităm să militaţi pentru o educaţie incluzivă de calitate la nivelul localităţii, iar prin activităţile educative şi culturale derulate de autoritatea publică locală, să facilitaţi accesul pentru toţi elevii, prin mecanisme şi instrumente menite să asigure participarea şi pentru elevii cu dizabilităţi. Interzicerea participării elevelor la orele de curs pe bază de gen este inacceptabilă, iar cazul de la Bihor trebuie să ne amintească acest lucru.

Solicităm să modernizaţi internatele şi cantinele şcolare din raza localităţii, în aşa fel încât tragedia de la liceul Odorheiu Secuiesc să nu se mai repete Solicităm să promovaţi programe de prevenire a sarcinilor nedorite şi a maternităţii timpurii în rândul elevilor, în aşa fel încât să nu mai fie şi alte judeţete ca şi Mureş, cu 931 de cazuri de mame adolescente. Concret, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere şi cele mai multe sunt din acest judeţ.

Solicităm să vă asiguraţi că elevii beneficiază de gratuitate, în condiţiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, pe tot parcursul anului şcolar, în conformitate cu toate prevederile în vigoare. Elevii navetişti nu trebuie să fie în situaţia de a plăti sume colosale doar pentru a putea participa la orele de curs, aşa cum se întâmplă în judeţul Hunedoara, unde elevii cu o situaţie financiară precară au fost nevoiţi să meargă pe jos kilometrii pentru a putea beneficia de educaţia „gratuită” sau chiar să nu mai meargă la şcoală decât de două ori pe săptămână deoarece nu-şi permiteau biletul de autobuz.

Solicităm să demaraţi proiecte şi acţiuni menite să crească rata literaţiei în comunitate, iar în acest mod să scadă şi rata analfabetismul funcţional, duşmanul cel mai mare al societăţii de astăzi. Cifrele arată că performanţa elevilor de 15 ani, aflaţi aproape de finalizarea învăţământului obligatoriu, este pe penultimul loc în Uniunea Europeană. De asemenea, nu mai dorim să fim din nou în situaţia de a fi codaşi la testele PISA, iar acest lucru se poate schimba doar printr-un efort comun.

Solicităm să luaţi măsuri reale pentru a proteja elevii de pericolul consumului de droguri, să susţineţi proiectele cu acest scop şi să demaraţi acţiuni menite să scadă rata, atât a consumului, cât şi a traficului de droguri. Ţinând cont de numărul îngrijorător de consumatori din rândul tinerilor şi de tragediile frecvente, ne dorim implementarea unor programe de sprijin care să îi susţină în parcursul lor de recuperare.