Gheorghe Dinca a avut doua surori, Mandra si Jana, dintre care doar Jana mai este in viata. Pe numele ei Ioana Barbulescu, Jana, cum ii spun familia si cunoscutii, are 72 de ani si locuieste in Caracal, intr-o casa aflata la jumatate de ora de mers pe jos de locuinta lui Dinca.

Sora vitrega cu Gheorghe, Jana e vaduva, a avut cinci copii, dintre  mai traiesc patru, unul dintre ei este Catalin Barbulescu, cantaret in Craiova.

Acum Jana are grija de nepoti. E o femeie cu ochi caprui-verzi, ageri, cu parul tuns scurt, ingrijit. Iese la poarta in capot, vesta tricotata si papuci de guma. Merge greu, pentru ca are probleme la genunchi, se plange de singuratate si de urat. Si e dornica de vorba.

Sora spune ca n-a mai fost de 20 de ani acasa la fratele ei, in schimb, tinea legatura cu el si se intelegeau bine. Ultima oara l-a vazut pe 29 iunie, cand a organizat un parastas pentru sotul ei Eugen.

Jana a lucrat ca bucatareasa la o gradinita din cartierul Bold, apoi, cu ajutorul fratelui ei, s-a angajat tot bucatareasa la o cresa din oras, de unde a iesit la pensie.

Nu-si aminteste sa se fi certat vreodata cu George, chiar daca erau frati vitregi, doar dupa tata. “Ii puneam deoparte, intr-un sertar, caisele cazute peste gard, din pomul vecinilor”, spune femeia, adaugand ca a plans mult cand a auzit de arestarea fratelui ei. “Nu cred ca el a facut asa ceva, o fi recunoscut de sila, sa nu-l mai poarte de colo, colo, sa-i dea pace”, afirma sora despre Gheorghe Dinca.

Stiti ceva despre internarea la psihiatrie a fratelui dvs?
Eu nu stiu niciodata sa se fi internat. Pai, pleca el sa lase curtea goala?

Cu sotia cum se intelegea? Cu copiii?
Se intelegeau bine, doar au stat atat timp impreuna.

Nu stiti daca si-ar fi violat fiica sau ar fi incercat sa-si violeze nora?
Nuuuuu… Nici vorba!

Vecinii asta spun.
Vecinii stiu de toate. Dar George si Lenuta au stat in ultima instanta acolo, la casa. Au locuit multa vreme la bloc, in Gheorghe Marinescu, acolo a murit mamica.

Ce simtiti cand auziti din presa despre fratele dumneavoastra?
Ce sa spun? Ca am si plans, nu mai am pofta nici sa mai mananc. Eu nu cred ca a facut asa ceva. Si el are copii.

Dar a marturisit.
Cred ca a spus-o ca i s-a urat. Sa se termine odata cu mine, sa nu ma mai poarte de colo, colo… Si nu stiu, s-ar putea acuma sa se fi imbolnavit ceva, ca va dati seama, atata singuratate… O viata intreaga cat a trait acolo, singur, singur. Copiii nu au mai venit, ea (n.red. – sotia) nici atat. Sunt ani de zile de cand sta asa.

    Era respectuos si omenos. Si cu mine, si cu ceilalti

Cum era fratele dumneavoastra, in copilarie?
Cum putea sa fie? Era cuminte, ne intelegeam bine. Le-am spus si la domnii de la politie.

Ce credeti ca s-a intamplat cu el?
Nu stiu. Era respectuos si omenos. Si cu mine, si cu ceilalti. Venea si ma ajuta daca-l chemam.

Cand ati vorbit cu el ultima oara?
Ultima oara, la pomana, la sfarsitul lunii trecute, pe 29 iunie. A venit, nici nu se discuta sa-l fi chemat si sa nu vina. Ne-am avut foarte bine, nu ne-am certat niciodata, ca frati.

Tatal dumneavoastra cum a murit? Vecinii spun ca s-ar fi spanzurat.
Eu nu stiu nimic, de ce sa va mint? A venit George la mine si mi-a spus ca a murit taticu. M-am gandit ca s-ar putea sa fi facut treaba asta… Sa i se fi urat si lui…. Ca a ingrijit de mamica…

Ce boala avea mama dumneavoastra?
Diabet, ii fusese amputat un picior. George a ingrijit-o mult timp. M-am gandit… Si taticu muncea, si noi munceam de mici copii.

Ce munceati?
Pe camp. La secerat, la porumb… George facea si el treaba, la fel ca si noi.

La el acasa cand ati fost ultima oara?
N-am mai fost demult, de vreo 20 de ani, nu mai pot nici eu sa mai merg.

E credincios fratele dumneavoastra?
Da, le are si cu…

Mergea la biserica?
Nu stiu ce-o mai fi facut, dar stiu ca acum doi ani s-a dus la cimitir, la biserica, in noaptea de Pasti si a stat toata noaptea la biserica. E si credincios, le-a facut pomenile la toti, la parinti, cand a trebuit.

Care barbat nu e iubaret?

Ce va amintiti de el cand era mic? O imagine din copilaria dumneavoastra, cu el.
Ne jucam prin curte. O vecina avea un cais, crengile erau si peste gard la noi. Luam caise si le pitulam intr-un sertar, sa aiba si el.

Care era mancarea lui preferata?
Orice mancare, ce se punea pe masa, aia manca. Varza fiarta, varza fiarta manca. Ciorba de stevie, ciorba de stevie manca. Nu se faceau mofturi la noi in casa.

Spun vecinii ca era iubaret, umbla dupa femei.
Care barbat nu e iubaret? Ca al meu, langa mine, s-a saturat de iubit. Dar bataie n-am mancat de la el. Nici injuraturi… Cand sa-i iasa sufletul, mi-a spus: daca ai sti tu, ca eu am avut si traseiste. Si? De ce-mi spusesi treaba asta? Ca sa nu mori nespovedit? Da… Niciodata n-a fost sa avem scandal in casa. Doar ca nu se ducea la sedinte la scoala, la copii, nu-i placea lui.

Ce credeti ca va iesi la lumina in cursul anchetei?
Nu stiu ce va fi, dar imi pare rau de el, ca se distruge si el, cu atata suferinta. Va zisei, singuratatea asta nu i-a prins bine, sub nici o forma. Adevarul asta e: singuratatea e cea mai grea boala. Nici pentru el nu a fost usor. Eu il cred.

Il vedeti capabil sa omoare oameni?
Nu stiu. Nu l-as crede. Cand am auzit, am plans de m-am saturat.

N-ati fost pe la casa?
Nu pot sa trec, nu am cum sa ajung. Mi-e foarte greu.

sursa: libertatea.ro