Un grup de deținuți suceveni sunt cercetați penal într-un nou dosar, după ce au pretins a fi preoți și călugări și au înșelat o femeie din Statele Unite ale Americii (SUA) cu suma totală de 400.000 de dolari. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, Ionuț Epureanu, a informat miercuri că acești indivizi, inclusiv Ovidiu Rusu, care se află în detenție la Penitenciarul Gherla și asupra căruia s-a găsit un telefon mobil, sunt acum sub anchetă.

Conform declarațiilor oficiale, aceste persoane i-ar fi indu­s în eroare pe femeie, sugerând că strâng fonduri pentru a construi o grădiniță sau o farmacie care oferă medicamente gratuite pentru persoanele nevoiașe. Conform informațiilor furnizate de Agerpres, plângerea femeii din SUA a fost depusă la Poliția Municipiului Rădăuți în luna ianuarie a acestui an. Aceasta a raportat că sumele de bani în cauză au fost transferate în perioada 2013-2021 în diverse conturi bancare.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au desfăşurat activităţi investigative complexe şi activităţi de cercetare penală, stabilind că, la sfârşitul anului 2013, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, ar fi accesat un anunţ postat pe un site on-line de către persoane neidentificate, care îşi atribuiau identitatea unor cadre monahale şi personal ecleziastic, cu intenţia de a stabili o legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică.

Astfel, persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunţ şi ar fi început o legătură cu persoane necunoscute şi neidentificate, constând în conversaţii telefonice frecvente, ajungând la un moment dat la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava.

În aceste împrejurări, după ce ar fi obţinut încrederea persoanei vătămate şi ar fi convins-o că este preot, persoana neidentificată ar fi început să-i solicite diverse sume de bani, cu anumite scopuri precise, de ajutorare, respectiv construirea de biserici, grădiniţe sau farmacii, precum şi alte cauze umanitare”, a precizat oficialul IPJ.

Infracţiunile ar fi fost coordonate de un bărbat de 44 de ani, care se afla în penitenciar. În urma investigaţiilor, „s-a constatat că persoana care şi-ar fi atribuit identităţile preoţilor, obţinând astfel pentru sine şi pentru complicii săi, în mod injust, aproximativ 400.000 de dolari americani, este un bărbat încarcerat în penitenciar”.

Își desfășurau activitatea infracțională din celulă

„Astfel, în perioada 2013- 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-şi în mod nereal identităţile unor monahi, ar fi indus şi menţinut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădiniţe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat şi primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbaţi şi 3 femei), aproximativ 400.000 dolari americani”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Suceava.

În acest caz au fost făcute 11 percheziţii domiciliare, dintre care şapte percheziţii la penitenciar, dar şi la imobile din municipiul Rădăuţi şi comuna Arbore din judeţul Suceava. Totodată au fost emise mandate de aducere privind partenerii acestuia la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

„În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziţie domiciliară, în incinta penitenciarului, au fost descoperite un telefon mobil, pe care bărbatul bănuit de comiterea înşelăciunilor îl avea asupra sa şi mai multe înscrisuri care interesează cauza.

De asemenea, şi de la celelalte locaţii au fost ridicate bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie. Prin ordonanţa din data de 20 august 2023, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de bărbatul bănuit de comiterea înşelăciunilor, respectiv persoana încarcerată, de 44 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată şi în stare de recidivă post-condamnatorie”, precizează Ionuţ Epureanu.

De asemenea, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alte şase persoane pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, sub formă de participaţie a complicităţii.

În acest dosar, s-a dispus, totodată, reţinerea a două femei, de 31 şi, respectiv, 48 de ani, precum şi a unui bărbat, în vârstă de 36 de ani.