Zeci de mii de persoane din Marea Britanie vor avea viața mai ușoară cu ajutorul noi tehnologii pe care autoritățile o vor pune la dispoziție în mod gratuit.

Concret, „pancreasul artificial“ va folosi un senzor de glucoză, de sub pielea pacientului, pentru a calcula automat cantitatea de insulină care trebuie administrată prin intermediul unei pompe, relatează BBC.  Sistemul britanic de sănătate, NHS, estimează că va dura în jur de cinci ani până când toți pacienții vor avea un astfel de dispozitiv.

Numai în Marea Britanie sunt 300.000 de persoane cu diabet de tip 1, din care circa 29.000 de copii. La nivel global, vorbim de 9 milioane de oameni care suferă din această cauză. În țara noastră, 1,5 milioane de români au diabet zaharat, fiind cea mai răspândită afecțiune cronică. Din aceștia, în jur de 200.000 au diabet zaharat insulino-dependent.

Prof. Partha Kar, consilier național de specialitate pentru diabet din cadrul NHS, a declarat că mișcarea a fost „o veste extraordinară pentru toți cei cu diabet de tip 1“.

„Această tehnologie futuristă nu numai că îmbunătățește îngrijirea medicală, ci și calitatea vieții celor afectați“, a adăugat ea.

Cei care suferă de diabet de tip 1 nu reușesc să producă insulina, hormonul care transformă mâncarea în energie. De aceea, trebuie să-și controleze constant glicemia și să își administreze zilnic insulină. „Pancreasul artificial“ face acest lucru în mod automat, mimând funcția pancreasului. Pentru acuratețe, pacienții ar trebui să introducă detalii despre ce au mâncat.

Medicii sunt de părere că aparatul va revoluționa viața bolnavilor, acesta va scădea și riscul de apariție a complicațiilor – cum ar fi bolile de inimă, problemele de vedere și bolile renale.

„Diabetul de tip 1 este un diagnostic ușor de omis, așa că, dacă vă îngrijorează urinarea mai frecventă, setea, senzația de oboseală și slăbitul, vă rugăm să vă prezentați pentru sprijin“, a transmis dr. Clare Hambling, directorul clinic pentru diabet al NHS Anglia.

Utilizarea aparatului este recomandată pentru cei cu tip 1 din anumite categorii, inclusiv copiii și persoanele sub 18 ani, femeile însărcinate și cei care au o citire HbA1c – un mod de înregistrare a nivelului de zahăr din sânge pe termen lung – de 58 mmol/mol sau 7,5%, sau mai mare.