Alegerile noastre în diferite aspecte ale vieții sunt adesea influențate de oamenii care ne sunt alături. Grupul de prieteni, în special, joacă un rol greu de ignorat în deciziile pe care le luăm, fie că este vorba despre aspecte comune, precum ce filme vizionăm sau ce haine purtăm, ori despre alegeri mai importante, așa cum sunt locul de muncă, partenera de viață sau chiar felul în care ne petrecem timpul liber. Relațiile de prietenie au un impact semnificativ asupra comportamentului nostru social și, implicit, asupra alegerilor pe care le luăm în fiecare zi.
Presiunea socială și nevoia de apartenență
Unul dintre motivele principale pentru care deciziile sunt influențate de grupul de prieteni este dorința noastră de apartenență. Oamenii, în general, au tendința să se conformeze normelor grupului din care fac parte pentru a evita excluderea. Acest lucru este valabil în multe situații, de la alegerea unui restaurant la care să mergi, până la activități mai importante, precum vacanțele.
De exemplu, dacă prietenii tăi obișnuiesc să joace jocuri online, există șanse mari ca și tu să te lași influențat și să încerci aceste activități. Chiar dacă inițial nu ești foarte pasionat de jocuri, presiunea de a face parte din grup și dorința să împărtășești experiențe comune pot să te determine să le încerci. De aici, o simplă încercare se poate transforma într-o pasiune pentru un joc anume, mai ales dacă titlul este perceput ca o modalitate de distracție comună între prieteni.
Modelarea comportamentului și a preferințelor
Un alt mecanism prin care grupul de prieteni influențează alegerile este prin modelarea comportamentului. Ne uităm adesea la prietenii noștri ca la modele, în special dacă aceștia par să aibă succes sau să se bucure de anumite activități.
Și pentru a păstra exemplul de mai sus, dacă observi că prietenii tăi își dedică timp liber participării la competiții de cazino online, este posibil să fii tentat să faci același lucru. În acest caz, nu este neapărat vorba de presiune socială, ci de modelare. Vezi cum activitatea respectivă le oferă momente plăcute și distracție și astfel te gândești că ar putea fi o idee bună și pentru tine.
Influența conversațiilor informale
Conversațiile cu prietenii sunt adesea pline de recomandări și sugestii, fie că discutăm despre filme, restaurante sau alte activități de petrecere a timpului liber.
Aceste conversații informale pot influența puternic alegerile tale, deoarece, în contextul unui grup de prieteni, astfel de recomandări sunt văzute ca fiind de încredere. În plus, atunci când mai mulți prieteni împărtășesc aceeași opinie, ai tendința să crezi că activitatea respectivă merită încercată.
Competiția prietenească
Există o dorință naturală în multe grupuri de prieteni de a se întrece și de a fi competitivi, iar acest aspect poartă numele de competiție prietenească. Acest lucru este mai vizibil în activitățile care implică o reușită personală sau profesională. De exemplu, în cazul în care prietenii tăi se laudă cu câștigurile lor salariale, s-ar putea să simți nevoia să concurezi cu ei și să încerci să obții și tu un job care îți asigură o situație financiară similară. Desigur, astfel de competiții prietenești pot deveni o motivație suplimentară pentru a face alegeri influențate de grup.
Activități sociale comune
Prietenii sunt cei cu care împărtășim multe experiențe sociale, de la simple ieșiri în oraș și până la vacanțe comune. Indiferent de context și de motiv, activitățile sociale comune pot deveni un mijloc prin care tu și prietenii tăi păstrați legătura și vă distrați împreună.
Deciziile pe care le luăm în viața de zi cu zi sunt influențate în mare măsură de grupul de prieteni din care facem parte. De la activități sociale și până la alegeri personale, prietenii modelează multe dintre acțiunile noastre. Însă, indiferent de alegerile pe care le faci, este important să conștientizezi influențele care te pot modela și să iei decizii informate, adaptate preferințelor tale.
Foto: Unsplash