Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară chiar înainte să fie condamnat definitiv la închisoare, a fost capturat în Germania din cauza unei greșeli pe care a făcut-o personal. Fugarul a dat dovadă de neglijență și s-a trădat, ceea ce a facilitat localizarea sa de către anchetatori.

Cherecheș a părăsit țara cu un taxi, folosind actele unei rude, iar după ce a intrat în Ungaria, a achiziționat cartele telefonice pentru a comunica fără a fi detectat. Cu toate acestea, a comis o eroare critică: a folosit telefonul personal.

Această acțiune i-a permis poliției să-l localizeze și să reconstituie traseul său. Prin urmare, Cherecheș a fost prins marți seara la Augsburg, în timp ce încerca să iasă din Germania.

Poliția a descoperit asupra sa o sumă de peste 3.000 de euro, precum și numeroase documente, inclusiv o carte de identitate din Italia, unde acesta era rezident din 2022. În plus, avea asupra sa un buletin de identitate românesc, o legitimație pentru cadre militare în rezervă și o legitimare de parlamentar, aceasta expirând încă din 2012.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat la Digi24 că autoritățile germane vor decide momentul extrădării primarului Cătălin Cherecheș.

„Această operațiune s-a desfășurat conform planului. Localizarea și reținerea fugitivului internațional s-au realizat în patru zile de la dispariția sa și de la pronunțarea instanței din România. A existat o colaborare eficientă între Poliția Română și autoritățile din Germania, Austria, Ungaria și Italia, care a dus la localizarea și reținerea lui Cherecheș. Informațiile furnizate de Poliția Română au fost esențiale în această operațiune”, a declarat Drăgan.

„Următorul pas este prezentarea lui în fața instanței germane, care va decide momentul predării sale autorităților române, pentru a fi încarcerat”, a adăugat el.

În ceea ce privește când au avut cunoștință autoritățile române despre prezența lui Cherecheș în Germania, Drăgan a afirmat: „Colegii mei din Poliția Română au urmărit traseul său. Urmează să fie respectată procedura pentru aducerea lui în țară și pentru executarea pedepsei. Nu au existat informații greșite; colegii mei au avut informații precise despre traseul urmat de persoana în cauză, iar sprijinul real al autorităților străine a fost crucial.