Tudor Cîrje și Horea Emil Popa au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, după ce au vandalizat mașina jurnalistului Liviu Alexa, în anul 2019. Cei doi infractori nu și-au recunoscut niciodată faptele, dar o discuție purtată de Cîrje cu o persoană necunoscută, în anul 2023, i-a făcut pe procurori să scoată dosarul de la naftalină.

Metodele prin care Cîrje și Popa și-au pregătit minuțios planul de acțiune, dar și apărarea în fața anchetatorilor, dezvăluie adevărata față a celor doi.

De ce au pus Cîrje și Popa „ținta” pe Alexa

Jurnalistul Liviu Alexa a ajuns în vizorul celor doi infractori pentru că și-a făcut meseria și a relatat despre tragicul accident rutier provocat de Tudor Cîrje, în urma căruia studenta Gabriela Rîpan și-a pierdut viața. Cîrje s-a speriat când și-a văzut reflexia în oglinda presei și a încercat să facă tot ce i-a stat în putință ca să-i infunde gura jurnalistului Liviu Alexa. Autorul tragediei și-a pierdut un picior în accident, rămanând cu invaliditate permanentă, și nu avea cum să se ocupe personal de lecția pe care avea de gând să i-o dea lui Alexa. Astfel, a apelat la bunul său prieten Horea Emil Popa, pentru a-i duce planul la bun sfârșit.

Zis și făcut! La data de 11 mai 2019, în jurul orei 03:00, Horea Emil Popa a ochit mașina jurnalistului și a distrus luneta, parbrizul, geamurile de pe partea stângă, capota față și aripa stânga a autoturismului, ce se afla parcat pe strada Byron din Cluj-Napoca, cauzându-i un prejudiciu de 4000 euro.

Cîrje și Popa se aveau „ca frații”

Potrivit rechizitoriului, Tudor Cîrje și Horea Emil Popa aveau o relație extrem de apropiată.

„De subliniat este faptul ca cei  doi inculpati erau atat de apropiati, încat mama inculpatului Cîrje Tudor, numita Cîrje Geta Lenuta, locuia la acelasi etaj în blocul unde locuia si inculpatul Popa Horea Emil împreuna cu concubina sa, martora Codrea Anamaria Georgiana. Astfel că toti trei, respectiv inculpatii Cîrje Tudor, Popa Horea Emil si numita Codrea Anamaria Georgiana, mergeau în mod frecvent la masa, la mama inculpatului Cîrje. Pe de alta parte, inculpatul Cîrje era atat de apropiat de numita Codrea Anamaria Georgiana, încat o numea „sora sa”, si-a tatuat numele acesteia si împreuna cu inculpatul Popa si numita Codrea aveau un grup pe whatsapp, format doar din ei trei. (…) Pe fondul acestei relatii de prietenie apropiata, inculpatii Cîrje Tudor Stefan si Popa Horea Emil aveau încredere reciproca, motiv pentru care în momentul în care au decis sa distribuie substante interzise, activitatea de distribuire a substantelor interzise au derulat-o împreuna, cautand diverse surse de unde sa-si procure substantele. Mai mult, data fiind relatia apropiata dintre cei doi, fiecare cunostea despre celalalt ce cantitate de marfa detinea la un moment dat, unde era depozitata aceasta, dar si care erau sumele de bani obtinute din activitatea ilicita.”, se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii au reușit să-l identifice pe Horea Emil Popa cu ajutorul camerelor de supraveghere montate în zonă. Autoturismul condus de Popa fusese implicat într-un accident rutier și aparținea tatălui său, Valentin Popa.

Anchetatorii au stabilit că Popa Horea Emil nu a fost în măsură să ofere nicio explicație plauzibilă cu privire la motivul pentru care la data de 11 mai 2019, în jurul orei 03:07, a oprit autoturismul său personal în zona de consumare a infracțiunii, s-a deplasat înspre mașina jurnalistului, a stat aproximativ 2-3 minute, după care, în fugă, s-a deplasat înapoi la autoturismul său.

Neîntrebat de nimeni, Cîrje se lăuda că i-a distrus mașina lui Alexa

Telefonul lui Tudor Cîrje era interceptat, fiind cerectat într-un dosar de trafic de droguri. Astfel, la data de 11 martie 2023, Cîrje a purtat o discuție cu o persoană necunoscută, în care recunoștea că a vandalizat mașina lui Liviu Alexa.

„Da, da, da! Mi-o zis că-l dezmembrează avocata. Îi fute niște chei, da nu legal, invers, că era nervoasă tare și ea. Bine, io i-am spat mașina”….”…la Alexa, mă”…..”Da, păi Alexa o scris că îi dau bani și familia, știi…”.

Mai mult, Cîrje și Popa și-au aranjat declarațiile, când au fost citați în vederea audierii în calitate de suspecți. Însă, și la acel moment erau supavegheați tehnic și reiese că cei doi au stabilit că nu vor da nicio declarație în dosarul penal în care au fost citați.

Totodată, anchetatorii au reținut că Tudor Cîrje, fără a i se aduce la cunoștință probele pe care se întemeia acuzația formulată, a ținut să precizeze faptul că el doar se lăuda în momnetul în care a delcarat cele surprinse în dosarul de trafic de droguri.

„Împrejurarea că inculpații au ales să nu dea nicio declarație în fața organelor de cercetare penală nu poate fi interpretată în defavoarea lor, cu toate acestea, faptul că cei doi s-au înțeles de dinainte, cu privire la modalitatea în care să declare sau nu în fața organelor judiciare, poate fi folosit în dovedirea acuzației ce a fost reținută în sarcina lor. Astfel, faptul că cei doi inculpați au ales să nu ofere nicio explicație plauzibilă, în contextul în care, în dosarul 418D/P/2022 al DIICTO Cluj sunt acuzați de comiterea unor infracțiuni de o gravitate ridicată, nu face decât să îi incrimineaze și să întărească probatoriul administrat în defavoarea lor. (…) Totodată, împrejurarea că inculpatul Cîrje

Tudor a ales să afirme că el a distrus autoturismul persoanei vătămate, în urmă cu patru ani, unei persoane care nici măcar nu îl întreba-se despre acest aspect, reprezintă un element care este de natură a demonstra că el este persoana care l-a instigat pe Popa Horea Emil în a săvârși infracțiunea.
Mai mult, aceste aspecte sunt întărite și de faptul că în momentul în care au fost prezentați în fața organelor de cercetare penală, ambii inculpați și-au premeditat apărarea, înțelegându-se să ofere nicio explicație cu privire la acuzațiile aduse.”, se arată în rechizitoriu.

Sursa: Gazeta de Cluj coral