Reteta de cozonac de Craciun sau cozonac de Paste. Oricand iti poate fi pofta de cozonac. Afla cum sa faci cozonaci pufosi, cu cele mai bune retete alese!

Reteta cozonac cu crema de cacao, nuci si stafide

Ingrediente maia:

    50 grame drojdie proaspata
    2 linguri de lapte
    o lingura de faina

Ingrediente aluat:

    1 kilogram de faina
    6 galbenusur
     o jumatate litru de lapte
    300 grame zahar
    200 grame unt
    50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
    4 fiole esenta de rom
    4 fiole esenta de vanilie

Ingrediente crema:

    stafide si mac 300 grame
    nuca maruntita 20 grame
    unt
    2 linguri cacao
    4 linguri de zahar
    5 linguri de lapte

Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.

Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.

Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.

Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.

Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.

Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.
Ponturi

Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

Sursa cozonaci.info

RETETA COZONAC CU CACAO SI NUCA

Ingrediente aluat:

    1 kg faina
    50 g drojdie proaspata
    500 ml lapte
    100 g unt
    250 g zahar
    5 galbenusuri
    o lingurita sare
    coaja de lamaie si portocala
    2 plicuri zahar vanilat

Ingrediente umplutura:

    250 g miez de nuca macinata
    5 albusuri
    100 g zahar
    2 linguri de cacao
    1 praf de sare
    esenta de rom

Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste.

CITESTE SI: Cele mai pufoase gogosi cu iaurt

Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.

Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine.

Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.

Pasul 3. Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina.

Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.

Pasul 4. In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar.

Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.

Sursa cozonaci.info
COZONAC DE CRACIUN cu rahat

Ingrediente:

● 1 kilogram de faina

● 50 grame drojdie

● 400 grame de zahar

● 500 mililitri de lapte

● 100 mililitri de ulei

● 6 oua

● coaja de la o lamaie

● 1 sticluta de esenta de rom

● 3-4 bucati de rahat

● 2 linguri de cacao

● nuca macinata

● vanilie

● 1 praf de sare

Preparare:

Se cerne faina de 2-3 ori pentru ca cozonacul sa iasa pufos. Apoi, se prepara maiaua din drojdie: 2 linguri de faina si 50 de mililitri de lapte. Se dizolva zaharul (350 de grame) si vanilia in restul de lapte, care este incalzit in prealabil. Galbenusurile se freaca cu sare si cu coaja de lamaie.

VEZI SI: Scovergi pufoase ca la mama acasa

Mai apoi, se adauga peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat, timp in care compozitia se framanta continuu. La sfarsit se adauga uleiul, iar mai apoi se mai framanta compozitia inca 5 minute. Se lasa la dospit in jur de o ora.

Intre timp, se amesteca nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 grame de zahar, 2 linguri de cacao si romul.

Se portioneaza aluatul in 3 parti egale, apoi se intinde foaia de aluat, se adauga deasupra umplutura de nuca si rahat, se ruleaza, si se stropeste cu apa si se presara zaharul si apoi se punem in tava. Se mai lasa la dospit circa 30 minute, dupa care se da la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.

Sursa: PetitChef coral